FUN STUFF, Inspiration, INTERVIEWS

Η Δρ. Μαρία Ιωάννου μας συστήνει τη »Ξένη στον καθρέφτη» και μας εμπνέει μέσα από τη συγγραφή της!

Πριν από δύο χρόνια είχα τη τιμή και τη χαρά να πάρω συνέντευξη σε μια καταπληκτική Κυρία, καθηγήτρια και συγγραφέα, τη Δρ. Μαρία Ιωάννου η οποία τον τότε καιρό είχε εκδώσει το πρώτο της μυθιστόρημα »Γοργόνα στον καθρέφτη’το οποίο είχε αγαπηθεί ιδιαίτερα από το κοινό και που αξίζει να διαβαστεί με τα χίλια.

Πρόσφατα, εκδόθηκε το δεύτερο της μυθιστόρημα ‘’Ξένη στον καθρέφτη’’, μια ρομαντική-δραματική ιστορία που συνδυάζει στοιχεία του φανταστικού.

Πρόκειται για μια κοπέλα, την Πάμελα Ντέηλ, πρωταγωνίστρια του βιβλίου η οποία υπόκειται σε ολική μεταμόσχευση σώματος. Συγκεκριμένα, μετά από ένα φοβερό δυστύχημα, ο εγκέφαλος της μεταφέρεται στο σώμα της Μέγκαν Ντην, που κείτεται κλινικά νεκρή. Παρά τις δυσκολίες, η Πάμελα αρχίζει ξανά και αποφασιστικά τη ζωή της. Όμως, τίθενται τα εξής ερωτήματα. ‘Eχει πράγματι σβήσει η ιστορία της άλλης γυναίκας; Έχει σβήσει η καρδιά της; Η Πάμελα βασανίζεται από εφιάλτες όπου εμφανίζεται συνέχεια κάποιος, άγνωστος σε κείνη, νέος άντρας. Κάποιος που ίσως να ανήκει στη ζωή και το παρελθόν της άλλης, της ξένης. Κάποιος που η Πάμελα πρέπει οπωσδήποτε να βρει.

Επιπρόσθετα, εκτός από την έκδοση του δεύτερου μυθιστορήματος της, η Κα. Μαρία πριν από λίγο καιρό βραβεύτηκε πανελλήνια για το μικρό της μυθιστόρημα με τίτλo ‘’Η ταχυδαxτυλουργός -Πολυσύμπαν: A Game of Angels!’, κάτι το οποίο μας κάνει περήφανους και είμαστε σίγουροι ότι θα ακολουθήσουν μελλοντικά και άλλες επιτυχίες.

Όλα αυτά με παρότρυναν για ακόμη μια φορά να επικοινωνήσω με την Κα. Μαρία η οποία με χαρά θέλησε να μοιραστεί μαζί μας περισσότερα για το νέο της μυθιστόρημα, για τη βράβευση της καθώς και για την πορεία και τις ευχές της στον τομέα της συγγραφής (και όχι μόνο)!

Δείτε πιο κάτω όσα συζητήσαμε:

1) Κυρία Μαρία μου, καταρχήν θα ήθελα να σας συγχαρώ για την πανελλήνια βράβευση του μικρού μυθιστορήματος σας με τίτλο »Η ταχυδαχτυλουργός – Πολυσύμπαν: A Game of Angels!» αλλά και για την έκδοση του δεύτερου σας βιβλίου με τίτλο: »Ξένη στον καθρέφτη». Ποια τα συναισθήματα σας για τη διάκριση αυτή; Το περιμένατε ότι θα βραβευτείτε;

Ευχαριστώ πολύ, αγαπημένη μου Κατερίνα, για τα καλά σου λόγια! Η βράβευση και η κυκλοφορία του δεύτερου βιβλίου μου έδωσαν μεγάλη χαρά. Για το βραβείο, είχα καλή προαίσθηση όταν έγραφα τη νουβελέτα, και οι προαισθήσεις μου βγαίνουν σχεδόν πάντα αληθινές. Ήταν όμως μεγάλη τιμή και αισθάνομαι ευγνώμων.

2) Απ’ ότι γνωρίζω το βιβλίο σας που βραβεύτηκε αφορά μυθολογία και κύκλο ιστοριών της ταχυδαχτυλουργού. Μπορείτε να μας πείτε περισσότερα για το θέμα αλλά και από που πήρατε την έμπνευση;

Η έμπνευση για την Ταχυδαχτυλουργό ήρθε από ένα όνειρο. Είδα όνειρο το κυρίως θέμα του βιβλίου και πλέον να το γράψω στάθηκε εύκολο. Αφορά μια νεαρή Ιταλίδα, την Λετίτσια, που ερωτεύεται και παντρεύεται ένα πολύ πλούσιο νεαρό Αμερικανό, τον οποίο και ακολουθεί στη Νέα Υόρκη. Χρειάζεται προσαρμογή στο νέο περιβάλλον, και ακολουθεί ένα τραγικό γεγονός που ανατρέπει τα πάντα. Η ιστορία παράλληλα εξελίσσεται σε ένα μαγικό πλαίσιο, διότι η Λετίτσια είναι ταυτόχρονα μάγισσα. Ανήκει σε μια γραμμή μαγισσών που η καταγωγή τους φτάνει μέχρι την αρχαιότητα. Έτσι δημιουργήθηκε ένας ολόκληρος κύκλος ιστοριών.

3) Σχετικά για την έκδοση του δεύτερου σας βιβλίου: »Ξένη στον καθρέφτη», αποτελεί συνέχεια του πρώτου σας βιβλίου: »Γοργόνα στον καθρέφτη»; ή δεν σχετίζονται μεταξύ τους;

Όχι, δεν σχετίζονται, είναι τελείως ανεξάρτητα. Έχουν όμως κοινό το μοτίβο του καθρέφτη, και της αναζήτησης του ποιοί είμαστε. Επίσης έχουν κοινό το θέμα της επιβίωσης μετά από ένα πολύ τραυματικό γεγονός.

4) Από που εμπνευστήκατε την ιστορία και το θέμα για το δεύτερο σας βιβλίο;

Επειδή διαβάζω βιβλία επιστημονικής φαντασίας και βιβλία του φανταστικού, ήμουν πάντα εξοικειωμένη με την πιθανότητα της μεταμόσχευσης εγκεφάλου (ή ολικής μεταμόσχευσης σώματος).

Ήθελα να μεταφέρω αυτό το θέμα σε ένα καθημερινό πλαίσιο και να προσπαθήσω να απαντήσω το ερώτημα, τι θα γινόταν αν συνέβαινε σε μένα, ή τελοσπάντων σε κάποιο συνηθισμένο άνθρωπο; Η δότρια σώματος κρύβει ένα μυστικό, ένα πολύ μεγάλο έρωτα. Μπορεί αυτός ο έρωτας να επιβιώσει; Όλα αυτά είναι ερωτήματα με τα οποία ασχολείται το βιβλίο.

5) Για ακόμη μια φορά, το νέο σας μυθιστόρημα είναι είδος ρομαντικού με στοιχεία του φανταστικού. Θα σας ενδιέφερε μελλοντικά να αναπτύξετε και άλλες θεματολογίες στη συγγραφή σας;

Πιστεύω ότι μάλλον όχι. Πάντως γράφω παιδικές ιστορίες και παραμύθια.

6) Ζούμε σε ένα κόσμο όπου η τεχνολογία κυριαρχεί και οι πλείστοι άνθρωποι είναι ‘’χαμένοι’’ στα social media και γενικά σε μια ‘’ουτοπία’’. Πιστεύετε πως οι άνθρωποι έχουν σταματήσει να διαβάζουν βιβλία σε μεγάλό βαθμό όπως έκαναν παλιά;

Δεν είμαι σίγουρη. Λένε ότι το ηλεκτρονικό βιβλίο πάει καλά και ότι πλέον μπορείς να διαβάζεις βιβλία  από την οθόνη του κινητού σου. Μακάρι αυτό να προωθεί την ανάγνωση βιβλίων.

7) Εκτός από τον εμπλουτισμό των γνώσεων, ποια είναι τα πλεονεκτήματα όταν ένας άνθρωπος διαβάζει βιβλία ανεξαρτήτως αν είναι σε μικρό ή μεγάλο βαθμό;

Μαθαίνει να καλλιεργεί τη φαντασία του και την κριτική του σκέψη. Μαθαίνει για άλλους ανθρώπους, μπαίνει στη θέση τους, καλλιεργεί την ενσυναίσθηση του. Το διάβασμα κάνει καλό.

8) Ποιο είναι το μυστικό για να συγγραφεί ένα όμορφο βιβλίο το οποίο θα κεντρίζει το ενδιαφέρον των αναγνωστών; Ποιες είναι οι δημοφιλέστερές θεματολογίες συγγραφής;

Φαντάζομαι τα δημοφιλέστερα είναι πάντα τα ρομάντζα, τα αστυνομικά, τα ιστορικά. Επίσης τα επιστημονικής φαντασίας και του φανταστικού έχουν το κοινό τους. Τώρα, ένα βιβλίο που θα κεντρίζει το ενδιαφέρον για μένα είναι κάποιο που έχει πρωτότυπο θέμα, πιστευτούς χαρακτήρες και ωραία, ευχάριστη γλώσσα. Όταν λέω πιστευτούς χαρακτήρες δεν εννοώ απαραίτητα ρεαλιστικούς.

Έχω γράψει βιβλία με μάγισσες, αγγέλους, εξωγήϊνους. Πιστευτός είναι ο χαρακτήρας που διαβάζοντας τον να πούμε, “ναι, όντως, θα μπορούσε να είναι κι έτσι”.

9) Μετά την έκδοση του δεύτερου σας βιβλίου, θα ακολουθήσουν και άλλα μυθιστορήματα στην πορεία;

Το ελπίζω! 😊 Έχω μόλις τώρα τελειώσει μια διαστημική νουβέλα!

10) Τέλος ποιοι είναι οι στόχοι σας για τη συγγραφή και ποια η ευχή σας;

Θα ήθελα να μπορώ να γράφω για πολλά ακόμα χρόνια και να μπορώ να δημοσιεύω. Αυτή είναι η ευχή μου για τη συγγραφή. Γενικά η ευχή μου θα ήταν οι άνθρωποι να μην εξαρτώνται τόσο από το χρήμα και τα υλικά αγαθά. Και να διαβάζουν πολλά βιβλία!

Η ‘’Γοργόνα στον καθρέφτη’καθώς και η ‘’Ξενή στον καθρέφτη’’ είναι διαθέσιμα στα βιβλιοπωλεία Academic and General Bookshop στη Λάρνακα, Κύπρος, στα βιβλιοπωλεία Πάργα παγκύπρια και από τον εκδότη Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές στην ιστοσελίδα:  https://www.universepaths.com/product-page.

Κυρία Μαρία μου σας υπέρ ευχαριστώ για ακόμη μια φορά για την όμορφη κουβέντα μας και σας ευχόμαστε κάθε καλό τόσο στην επαγγελματική όσο και στη προσωπική σας ζωή!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s