Inspiration, INTERVIEWS

Κατερίνα Χρίστου, η 3η νικήτρια των StudentLife Awards 2020 στηρίζει ότι »ενωμένοι, αψηφούμε τη βαρύτητα και πετυχαίνουμε πολλά περισσότερα μέσα από την καλλιέργεια της εθελοντικής και της κοινωνικής προσφοράς.» (ΜΕΡΟΣ Ε)!

Στην προηγούμενη συνέντευξη των νικητών των StudentLife Awards 2020, ο Γιάννης μας έδωσε έμπνευση μέσα από το όραμα του και την αγάπη του για την ανιδιοτελή προσφορά, τονίζοντας μας ότι ‘’δεν αρκεί μόνο να ενδιαφέρεσαι, αλλά πρέπει και να συμμετέχεις!’’

Φτάνοντας στην πέμπτη και τελευταία συνέντευξη του διαγωνισμού, ήρθε η δική μου σειρά ως 3η νικήτρια, να μοιραστώ μαζί σας τις δικές μου απόψεις καθώς και το όραμα μου για μια καλύτερη κοινωνία, για μια καλύτερη Κύπρο με περισσότερους δραστήριους νέους και μακριά από συμφέροντα, διαφορές, φανατισμούς και διαφθορά.

Γιατί η νεολαία είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του τόπου μας και χωρίς αυτή δεν πρόκειται η Κύπρος μας να προχωρήσει όταν δεν υπάρχουν στόχοι, όνειρα, ιδανικά, ιδέες ,δραστηριότητες και όρεξη για μάθηση, ανάπτυξη και εξέλιξη.

Δείτε πιο κάτω τη προσωπική μου συνέντευξη:

1) Η ιστορία μου καθώς και τα αισθήματα για τη βράβευση μου

Όταν το 2017 αποφοίτησα από το σχολείο και είχα ξεκινήσει τις σπουδές μου στο τμήμα Εμπορίου, Χρηματοοικονομικών και Ναυτιλίας στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, είχα την ανάγκη να ανακαλύψω την Κατερίνα, δηλαδή στο που φτάνουν οι δυνατότητες, οι ικανότητες και τα όρια μου. Έτσι, έψαχνα τρόπους για να διευρύνω τις γνώσεις και τους ορίζοντες μου με σκοπό την εξέλιξη και μέσω αυτής να βοηθήσω την κοινωνία αλλά και τους γύρω μου. Το πανεπιστήμιο λοιπόν, μου έδωσε τη δυνατότητα στο να ασχοληθώ με πολλά και διάφορα πράγματα όπως ο εθελοντισμός, η αρθρογραφία, internships κτλ.

Γιατί, η φοιτητική ζωή δεν συνεπάγει μόνο διάβασμα και μαθήματα αλλά επίσης, δραστηριότητες, εξέλιξη, αξιοποίηση ταλέντων και κοινωνικοποίηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι, ούτε η πανδημία κατάφερε να εμποδίσει τη δράση μου καθώς μου έδωσε περισσότερα κίνητρα για να παλέψω για τους στόχους μου αλλά και να συνεχίσω τις δραστηριότητες μου.

Όσον αφορά τη διάκριση μου στα StudentLife Awards, δεν μου πέρασε καν από το μυαλό πώς θα ήμουν ανάμεσα στην πεντάδα καθώς υπήρχαν πολλοί δραστήριοι φοιτητές που είχαν δηλώσει συμμετοχή. Όμως, με τη στήριξη του κόσμου μα ειδικότερα των δικών μου ανθρώπων και τη ψηφοφορία της κριτικής επιτροπής, διακρίθηκα στην τρίτη θέση, σκορπώντας χαρά και ανταμείβοντας έτσι τους κόπους και τη σκληρή δουλειά των τελευταίων τεσσάρων χρόνων. Το βραβείο αυτό δεν πρόκειται να σταματήσει τη δράση μου. Αντιθέτως, είναι ένα επιπλέον κίνητρο για να συνεχίσω τις δραστηριότητες μου αλλά και να εμπνέω τον κόσμο.

2) Η σημαντικότητα του να είμαστε δραστήριοι όχι μόνο ατομικά αλλά και συνολικά

Δεν υπάρχει αμφιβολία πώς όταν είμαστε δραστήριοι, δουλεύοντας όλοι μαζί, παράλληλα χτίζουμε μια κοινωνία γεμάτη από ευημερία, αλληλεγγύη και ανάπτυξη. Διότι, για να αλλάξει ο κόσμος μας πρέπει ο καθένας από εμάς να δώσει τη δική του συμβολή, το δικό του λιθαράκι έτσι ώστε να δώσουμε ένα καλύτερο αύριο για τις επόμενες γενιές που θα ακολουθήσουν.

Άρα, ενωμένοι, αψηφούμε τη βαρύτητα δηλαδή τα εμπόδια που μπορεί να προκύψουν στο δρόμο μας και πετυχαίνουμε πολλά περισσότερα μέσα από την καλλιέργεια της εθελοντικής και της κοινωνικής προσφοράς.

3) Ο βαθμός δραστηριοποίησης των νέων στην Κύπρο

Δυστυχώς, η νεολαία μας δεν είναι τόσο δραστήρια όσο θα έπρεπε καθώς δεν δίνεται η απαραίτητη ώθηση για να αναληφθούν πρωτοβουλίες και στην Κύπρο υπάρχει η λανθασμένη κουλτούρα στο να υπάρχει ‘’συμφέρον’’ και ‘’υλικό κέρδος’’ για να ασχοληθείς με κάτι. Επιπλέον, μερικές φορές δεν δίνονται οι ευκαιρίες στους νέους για να αναπτύξουν τα ταλέντα, τις ιδέες και τις γνώσεις τους καθώς επίσης υπάρχει έλλειψη θέλησης. Αυτό είναι λυπηρό γιατί οι νέοι μας έχουν τις ικανότητες και τις δεξιότητες για να ασχοληθούν και να γίνουν ενεργοί πολίτες.

Συνεπώς, το μυστικό για να αλλάξει όλη αυτή η κατάσταση είναι να καταργηθούν οι λανθασμένες αντιλήψεις και η νεολαία μας να αρχίσει να ανοίγει τα φτερά της, να μη φοβάται να πάρει ρίσκα και να υιοθετήσει ένα όραμα το οποίο θα έχει ως βάσεις την αγάπη, την ευημερία, την εξέλιξη και την αλληλεγγύη για να χτίσει ένα καλύτερο κόσμο.

4) Η συμβουλή μου προς τους νέους

Μη φοβάστε να αψηφήσετε τη βαρύτητα! Δοκιμάστε, ρισκάρετε γιατί η ζωή είναι σύντομη. Να μην επηρεάζεστε από λανθασμένες αντιλήψεις και κουλτούρες μα το κυριότερο να μη βάζετε εμπόδια στους εαυτούς σας. Με τη δραστηριοποίηση και την ενεργό μας συμμετοχή στα κοινά, ανακαλύπτουμε ποια είναι πραγματικά τα όρια, οι αντοχές, οι δυνάμεις και οι ικανότητες μας μα πάνω απ’ όλα νιώθουμε γεμάτοι και ικανοποίηση όταν βοηθάμε τους γύρω μας.

Αξιοποιήστε τα φοιτητικά σας χρόνια και όταν σας δίνονται ευκαιρίες, αρπάξτε τις, χωρίς δεύτερη σκέψη. Γιατί, αν δεν δοκιμάσετε δεν θα μάθετε και όπως είχε πει η Ελεονώρα Ρούσβελτ »το μέλλον ανήκει σε αυτούς που πιστεύουν στην ομορφιά των ονείρων τους.»

5) Οι ευχές μου και οι στόχοι για το μέλλον

Πρώτα απ’ όλα η κυριότερη μου ευχή είναι να είμαστε υγιείς διότι χωρίς την υγεία μας δεν μπορούμε να κάνουμε απολύτως τίποτα. Δεύτερον, ευελπιστώ σε ένα καλύτερο κόσμο γεμάτο από αγάπη, κατανόηση και συμπόνια και οι νέοι μας να αρχίσουν να δραστηριοποιούνται και να κυνηγούν τα όνειρα τους. Είμαι σίγουρη πώς θα αλλάξουν τα πράγματα και θα έρθουν καλύτερες μέρες για όλους μας. Στόχος μου, είναι να συνεχίσω τις δραστηριότητες μου και μέσω από αυτές να εμπνεύσω και να αλλάξω την Κύπρο μας προς το καλύτερο.

Να είστε όλοι σας καλά και σας ευχαριστώ για τη στήριξη και την αγάπη σας! Μάριε, Γιάννη, Ειρήνη και Κωνσταντίνο σας ευχαριστώ για ακόμη μια φορά για την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία σας 😊

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s