Inspiration, INTERVIEWS

Γνωρίστε τον Γιάννη Πιστόλα, 2o νικητή των StudentLife Awards 2020 ο οποίος μας εμπνέει τονίζοντας τη σημαντικότητα της καλλιέργειας του αισθήματος της ανιδιοτελούς προσφοράς (ΜΕΡΟΣ Δ)!

Στο τρίτο μέρος της συνέντευξης των νικητών των StudentLife Awards 2020, ο Κωνσταντίνος μας μίλησε για την αγάπη του για τα κοινά και μας τόνισε ότι »με την ενασχόληση των νέων στα κοινά μόνο κέρδος μπορεί να προσφέρει στον ίδιους αλλά και σε ολόκληρη την κοινωνία που εκπροσωπούν.’’

Φτάνοντας στο τέταρτο μέρος της συνέντευξης των νικητών του διαγωνισμού, ο Γιάννης Πιστόλας, τριτοετής φοιτητής Οδοντιατρικής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και ο 2ος νικητής, μας εμπνέει μέσα από τα λεγόμενα του και μας επισημάνει πώς »είναι καιρός η νέα γενιά να πάρει τα ηνία στα χέρια της και να εμπλακεί ενεργά µε τα κοινά, έχοντας όμως πάντα στραµµένο το βλέµµα στο συνάνθρωπο.’’

Δείτε πιο κάτω όσα είπαμε:

1) Γιάννη μου, αρχικά, περίμενες ότι θα ήσουν ανάμεσα στους 5 νικητές των StudentLifeAwards 2020; Πώς ένιωσες;

Παρόλο που τα βραβεία διοργανώνονται για 4η χρονιά φέτος, η αλήθεια είναι ότι όχι µόνο δεν το ήξερα αλλά µόλις που πρόλαβα να συμπληρώσω την αίτηση για να συµµετάσχω. Όταν πληροφορήθηκα ότι ήµουν ανάµεσα στους πέντε νικητές, µε πληµµύρισαν συναισθήµατα χαράς αλλά και ικανοποίησης που όχι µόνο η κριτική επιτροπή αλλά και τόσοι άλλοι µε τη ψήφο τους µε ανέδειξαν ανάμεσα στους νικητές.

Μέσα στους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας, πολλές φορές ξεχνάμε να κάνουμε µια στάση και να αναλογιστούμε που ήμασταν και που πάµε. Το βραβείο µε ανάγκασε να κάνω ακριβώς αυτό. Εξάλλου δεν βραβεύεσαι συχνά για κάτι που νιώθεις σαν απλά »καθημερινότητα» σου.

2) Τι ήταν εκείνο που σε ώθησε στο να γίνεις δραστήριος και κοινωνικά ενεργός άνθρωπος;

Η οικογένεια µου, οι φίλοι µου, τα άτοµα που συναναστρέφομαι καθηµερινά. Ο χαρακτήρας του κάθε ατόμου είναι συνδυασµός των ιδανικών που παίρνει από το σπίτι, των ατόµων που τον περιτριγυρίζουν αλλά και των εµπειριών που αποκτά καθηµερινά.

Παράλληλα, νιώθω ότι είναι υποχρέωση όλων µας να προσφέρουµε στο συνάνθρωπο µας, να κάνουµε όνειρα για το µέλλον µας αλλά πάνω απ’ όλα να δουλέψουμε σκληρά για να κάνουμε τα όνειρα µας πραγματικότητα. Έτσι και εγώ προσπαθώ καθημερινά να κάνω ακόµη ένα µικρό βήµα µπροστά παραμένοντας ωφέλιμος για την κοινωνία στην οποία ζω.

3) Κατά τη άποψη σου γιατί είναι καίριας σημασίας στο να είμαστε δραστήριοι όχι μόνο ατομικά αλλά και συνολικά;

Μεγαλώνοντας, όλοι µας κάνουµε όνειρα για το µέλλον που θέλουµε να έχουµε και τη κοινωνία στην οποία θέλουµε να ζήσουµε. Μπορεί η σκληρή πραγµατικότητα πολλές φορές να σταθεί εµπόδιο στην επίτευξη κάποιων από αυτά, αλλά είµαι πεπεισµένος πως είναι χρέος όλων µας να δουλέψουµε για ένα καλύτερο αύριο.

Ταυτόχρονα, πιστεύω πως κάθε άνθρωπος ορίζεται όχι µόνο από το τι παίρνει, αλλά κυρίως από το τι δίνει πίσω στην κοινωνία. Γιατί, πέραν της ακαδημαϊκής ή επαγγελματικής αριστείας, εξαιρετικά σημαντική είναι και η καλλιέργεια του αισθήματος της ανιδιοτελούς προσφοράς.

4) Πιστεύεις ότι οι νέοι στην Κύπρο είναι αρκετά δραστήριοι ή όχι;

Δυστυχώς, στην Κύπρο επικρατεί η κουλτούρα της αποξένωσης αλλά και της αποστασιοποίησης από τα κοινά. Παρόλο που είµαι πεπεισµένος πως οι νέοι µας διαθέτουν εξαιρετικές δυνατότητες, διακρίνω µια απάθεια ίσως και µια έλλειψη οράµατος για το µέλλον µας, για την κοινωνία που θέλουµε να ζήσουµε.

Είναι καιρός η νέα γενιά να πάρει τα ηνία στα χέρια της και να εμπλακεί ενεργά με τα κοινά, έχοντας όμως πάντα στραμμένο το βλέμμα στο συνάνθρωπο. Είµαι σίγουρος πως οι νέοι στην Κύπρο, έχουν να προσφέρουν πολλά, ενωµένοι για ένα καλύτερο αύριο.

5) Ποια είναι η συμβουλή σου προς τους νέους που θα ήθελαν να δραστηριοποιηθούν και να αλλάξουν τον κόσμο προς το καλύτερο;

Ξεκινάτε! Η αρχή είναι όντως το ήμισυ του παντός. Κάντε καινούριες γνωριμίες, βγείτε έξω από το »comfort zone’‘ σας, κυνηγήστε κάθε ευκαιρία που θα βρεθεί στον δρόµο σας. Αν µας επαναβεβαίωσε ένα πράγµα η πανδηµία είναι πως τα πάντα είναι ρευστά και αν θέλουµε να προχωρήσουµε, είµαστε υποχρεωµένοι να προσαρµοζόµαστε στα δεδοµένα, όποια κι αν είναι αυτά.

Πάντα να θυµάστε όµως, πως κανένας δεν µπορεί να νιώθει ολοκληρωµένος σαν άνθρωπος αν δεν νοιάζεται ειλικρινά για τον συνάνθρωπο του. Γιατί όταν παίρνουμε γεμίζουν τα χέρια μας, μα όταν δίνουμε γεμίζει η καρδιά μας.

6) Τέλος, ποια τα όνειρα και οι ευχές σου για το μέλλον;

Ευχή µου είναι να είµαστε υγιείς και να επιστρέψουµε πίσω στη κανονικότητα, που τόσο µας έλειψε, το συντομότερο δυνατόν. Επίσης εύχοµαι τα βραβεία αυτά να γίνουν αφορµή για περισσότερους νέους να γίνουν ακόμα πιο δραστήριοι, να αδράξουν τις ευκαιρίες που θα τους παρουσιαστούν προσφέροντας παράλληλα µε ανιδιοτέλεια πίσω στην κοινωνία µας.

Γιατί, όπως συνηθίζω να λέω, δεν αρκεί να ενδιαφέρεσαι, πρέπει να συµµετέχεις!

Γιάννη μου σε ευχαριστώ για την όμορφη κουβέντα μας και σου εύχομαι κάθε καλό για τη μελλοντική σου πορεία!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s