Inspiration, INTERVIEWS

Ο Κωνσταντίνος Καρσεράς, ο 5ος νικητής των StudentLife Awards 2020 μας μιλά για τη δική του δράση αλλά και την αγάπη του για τα κοινά (ΜΕΡΟΣ Γ)!

Στο δεύτερο μέρος της συνέντευξης των νικητών των StudentLife Awards 2020, η Ειρήνη Ηλία μας ενέπνευσε λέγοντας μας ότι »ο άνθρωπος μέσω της γνώσης για τα δικαιώματα του, αναπτύσσει το συναίσθημα της συνεισφοράς και της ανάγκης για αλλαγή.’’

Αυτή τη φορά, φτάνοντας στο τρίτο μέρος της συνέντευξης αυτής, ο Κωνσταντίνος Καρσεράς, δευτεροετής φοιτητής του τμήματος Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών του ΤΕΠΑΚ και ο 5ος νικητής των StudentLife Awards 2020 μας μιλά για το δικό του όραμα και μας επισημάνει ότι η »συνολική δραστηριότητα είναι αυτή με το περισσότερο αντίκτυπο στην κοινωνία και γενικότερα στην ανάπτυξη της βιωσιμότητας της.»

Δείτε πιο κάτω όσα είπαμε:

1)  Κωνσταντίνο μου, καταρχήν, περίμενες ότι θα ήσουν ανάμεσα στους 5 νικητές των StudentLife Awards 2020; Πώς ένιωσες;

Για να είμαι ειλικρινής δεν περίμενα ότι θα διακρινόμουν στου 5 τελικούς νικητές του διαγωνισμού. Οι συμφοιτητές και οι φίλοι μου, ήταν αυτοί που πίστεψαν περισσότερο σε εμένα και θεωρούσαν ότι θα ήμουν σίγουρα ανάμεσα στην πεντάδα. Όσον αφορά τα συναισθήματα μου για την επιτυχία αυτή, είναι ξεκάθαρα η ευχαρίστηση και η αγάπη μου για τα κοινά, καθώς η δράση μου βασίζεται κυρίως στην εθελοντική και τη κοινωνική προσφορά αλλά και στην εκπροσώπηση των νέων σε διάφορα κέντρα αποφάσεων.

Όμως, η κύρια μου ευχαρίστηση είναι η ηθική και η εμπλοκή μου στη βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου μας.

2) Τι ήταν εκείνο που σε ώθησε στο να γίνεις δραστήριος και κοινωνικά ενεργός άνθρωπος;

Θεωρώ πως αυτό που με ώθησε στο να εμπλακώ στα κοινά και να γίνω περισσότερο κοινωνικά ενεργός και δραστήριος άνθρωπος, είναι η οικογένεια μου καθώς και η άτυπη εκπαίδευση του προσκοπισμού. Καταγόμενος από μία οικογένεια η οποία έχει ως βάση την εθελοντική προσφορά και ενεργούς συμμετοχής στα κοινά μέσα από τον προσκοπισμό αλλά και σε αρκετές άλλες δραστηριότητες, ήταν το λιγότερο που θα μπορούσαν να μου μάθουν.

Μπορώ με ευκολία να πω, ότι η ενασχόληση μου ξεκινά από πολύ μικρή ηλικία με αποκορύφωμα το 17ο έτος της ηλικίας μου οπού μου είχε απονεμηθεί από τον ΠτΔ, το 1ο Βραβείο ενεργούς πολιτότητας  για μαθητές λυκείου.

Ίσως αυτή η διάκριση, να ήταν το έναυσμα για την ενεργό συμμετοχή μου σε μεταγενέστερο στάδιο στα σημερινά φοιτητικά χρόνια και γενικότερα στα χρόνια που θα ακολουθήσουν.

3) Κατά τη γνώμη σου γιατί είναι καίριας σημασίας στο να είμαστε δραστήριοι όχι μόνο ατομικά αλλά και συνολικά;

Αδιαμφισβήτητα, το να είμαστε δραστήριοι όχι μόνο ατομικά αλλά και συνολικά είναι καίριας σημασίας, διότι η συνολική δραστηριότητα είναι αυτή με το περισσότερο αντίκτυπο στην κοινωνία και γενικότερα στην ανάπτυξη της βιωσιμότητας της. Η συμμετοχή και η δραστηριότητα του καθενός από εμάς είναι πολύ σημαντική διότι το θεωρώ κοινωνική ευθηνή.

Με τη δραστηριότητα, διαμορφώνονται απόψεις και παράλληλα χαράζονται πολιτικές για εμάς, όμως το σημαντικότερο είναι ότι εμείς συμμετέχουμε, αρά εμείς τα καθορίζουμε. Συνεπάγεται ότι χωρίς τη συμμετοχή και τη δραστηριότητα μας δεν θα μπορούμε καν να εκφράσουμε την άποψη μας.

4) Κατά την άποψη σου οι νέοι στην Κύπρο είναι αρκετά δραστήριοι ή όχι;

Δυστυχώς, πρόσφατα σε μια συμμετοχή μου σε ένα πρόγραμμα του συμβουλίου νεολαίας Κύπρου ενημερώθηκα ότι το ποσοστό συμμετοχής και δραστηριότητας των νέων στην Κύπρο είναι λιγότερο από το 3%. Αυτό το γεγονός με στεναχωρεί ιδιαίτερα, αλλά μερικές φορές και σε κάποιες περιπτώσεις σαν τον διαγωνισμό των StudentLife Awards θεωρώ ότι προχωρούμε προς το καλύτερο. Πιστεύω, ότι είναι μία «Κουλτούρα» που έχει δημιουργήσει την εντύπωση στους νέους ότι δεν χρειάζεται να ασχοληθούν. Αυτό όμως είναι λάθος και πρέπει σιγά σιγά να διορθωθεί.

Είμαι πεπεισμένος ότι έρχονται καλύτερες μέρες! Μέρες με περισσότερους ενεργούς πολίτες. Ενωμένοι μαζί, πάμε για περισσότερη άνοδο!

5) Ποια είναι η συμβουλή σου προς τους νέους που θα ήθελαν να δραστηριοποιηθούν και να αλλάξουν τον κόσμο προς το καλύτερο;

Μια συμβουλή που θα έδινα προς όλους τους νέους που θα ήθελαν να δραστηριοποιηθούν και να αλλάξουν τον κόσμο προς το καλύτερο είναι να ασχοληθούν και να κάνουν όσα περισσότερα μπορούν σε όλους τους τομείς. Να συμμετέχουν! Να ενεργούν! Είναι σημαντικές οι βασικές γνώσεις αρκετών κλάδων έστω και με την ερασιτεχνική και την εθελοντική μας ενασχόληση.

Δεν πρέπει να πλάθουμε εύκολες δικαιολογίες ή απλούς οραματισμούς. Με την ενασχόληση των νέων στα κοινά μόνο κέρδος μπορεί να προσφέρει στον ίδιους αλλά και σε ολόκληρη την κοινωνία που εκπροσωπούν. 

6) Τέλος, ποια τα όνειρα και οι ευχές σου για το μέλλον;

Ως νέος, ονειρεύομαι ένα κόσμο με μια πολύ μεγάλη βιώσιμη ανάπτυξη, με περισσότερη συμμετοχή και δραστηριότητα από τους νέους.

Όπως ανέφερα και προηγουμένως, είμαι σίγουρος ότι έρχονται καλύτερες μέρες με περισσότερους ενεργούς πολίτες που θα δημιουργήσουν ένα καλύτερο κόσμο γιατί ενωμένοι μαζί πάμε για περισσότερη άνοδο.

Κωνσταντίνο μου σε ευχαριστώ για την όμορφη κουβέντα μας και σου εύχομαι ό,τι καλύτερο για το μέλλον!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s