Στο πρώτο μέρος της συνέντευξης των StudentLife Awards 2020, ο Μάριος, ο 1ος νικητής του διαγωνισμού, μας μίλησε για τα βασικά συστατικά που αναπτύσσουν μια κοινωνία που δεν είναι άλλα από την εμπιστοσύνη, την αγάπη και την αλληλοβοήθεια καθώς και τη σημαντικότητα του να είσαι ενεργός άνθρωπος.
Στο δεύτερο μέρος της συνέντευξης αυτής, η Ειρήνη Ηλία, η 4η νικήτρια των StudentLife Awards 2020 μας μιλά για τις δικές της εμπειρίες και μας τονίζει ότι »ο άνθρωπος μέσω της γνώσης για τα δικαιώματα του, αναπτύσσει το συναίσθημα της συνεισφοράς και της ανάγκης για αλλαγή.’’
Επιπλέον, η Ειρήνη είναι απόφοιτη του κλάδου της Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κύπρου και του κλάδου των Child Studies του Linkoping University.
Δείτε πιο κάτω όσα είπαμε:
1) Ειρήνη μου, καταρχήν, περίμενες ότι θα ήσουν ανάμεσα στους 5 νικητές των StudentLifeAwards 2020; Πώς ένιωσες;
StudentLife.com.cy
Μετά από μια όμορφη πορεία στο χώρο του εθελοντισμού, το γεγονός ότι βραβεύτηκα από ένα οργανισμό που ασχολείται με τα κοινά ενδιαφέροντα της νεολαίας όπως τo Studentlife.com.cy, μόνο χαρά και ευχαρίστηση μπορούσε να μου προσφέρει.
Δεν περίμενα να βραβευτώ, δεν το είχα καν υπόψη να λάβω μέρος. Με παρότρυναν οι φίλοι μου που βλέπουν ότι ασχολούμαι. Αυτό με χαροποιεί διπλά, γιατί αποδεικνύεται ότι τέτοιου είδους ενέργειες από μέρους των επιχειρήσεων, δίνουν περισσότερα κίνητρα σε όσους δραστηριοποιούνται για να συνεχίσουν, αλλά συνάμα και ευρύτερη αναγνωρισιμότητα της αξίας της κοινωνικής προσφοράς.
2) Τι ήταν εκείνο που σε έσπρωξε στο να γίνεις δραστήριος και κοινωνικά ενεργός άνθρωπος;
StudentLife.com.cy
Δεν θα σταματήσω ποτέ να προωθώ τα προγράμματα Erasmus. Όταν ήμουν μαθήτρια δεν ήξερα καν τη σημαντικότητα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Πόσο μάλλον τη δραστηριοποίηση σε διάφορες κοινωφελείς ενέργειες. Όντας φοιτήτρια έμαθα για το Erasmus. Έπειτα, από την πρώτη μου επαφή με το Erasmus studies, κατέληξα να παρακολουθώ προγράμματα Erasmus σε όλη την Ευρώπη, με αποτέλεσμα να θέλω να παροτρύνω και άλλους να δοκιμάσουν αυτή τη τόσο όμορφη εμπειρία.
Μέσα σε ένα διάστημα δύο χρόνων έμαθα τόσα πολλά για διάφορους τομείς της ζωής μας που αυτό με ωθούσε στο να θέλω να μάθω και άλλα και να δημιουργήσω και εγώ κάτι δικό μου που θα βοηθούσε τη νεολαία να εμπλακεί περισσότερο στα κοινά.
3) Κατά τη γνώμη σου γιατί είναι καίριας σημασίας στο να είμαστε δραστήριοι όχι μόνο ατομικά αλλά και συνολικά;
© Ειρήνη Ηλία
Όπως είπα και πριν, όντας μαθήτρια δεν είχα την ευκαιρία στο να ασχοληθώ περισσότερο με τα κοινά καθώς πίστευα ότι δεν με ενδιαφέρουν. Όντας δασκάλα τώρα, πραγματικά πιστεύω ότι ο λόγος που οι νέοι δεν ασχολούνται με τα κοινά είναι επειδή δεν έχουν τη γνώση για τα τόσα προγράμματα που υπάρχουν τα οποία μπορούν να τους βοηθήσουν όχι μόνο σαν άτομα, αλλά και μακροπρόθεσμα σαν μέλη της κοινωνίας. Να γνωρίζουν από τα βασικά τους δικαιώματα ως άνθρωποι και έπειτα τα δικαιώματα τους ως πολίτες.
Η δραστηριοποίηση είναι κάτι που αναπτύσσεται πηγαία. Ο άνθρωπος μέσω της γνώσης για τα δικαιώματα του, αναπτύσσει το συναίσθημα της συνεισφοράς και της ανάγκης για αλλαγή. Μαθαίνει να κατανοεί τι συμβαίνει γύρω του και βρίσκει πιο εύκολα λύσεις στα προβλήματα του.
4) Κατά τη γνώμη σου οι νέοι στην Κύπρο είναι αρκετά δραστήριοι ή όχι;
© Ειρήνη Ηλία
Πιστεύω ότι οι νέοι θέλουν να είναι δραστήριοι αλλά δεν ξέρουν τον τρόπο. Γενικότερα, υπάρχει η κουλτούρα του « κατηγορώ» παρά του « ψάχνω λύση στο πρόβλημα». Αυτή η κουλτούρα βάζει εμπόδια στους νέους στο να συνεχίσουν πρακτικά αφού κατακεραυνώνονται από παντού για ένα αρνητικό αποτέλεσμα. Ακούνε παντού λέξεις όπως, κορεσμένα επαγγέλματα, ανεργία, πολιτικά σκάνδαλα, υποανάπτυκτη εκπαίδευση.
Ως νέα έπεσα και εγώ σε αυτή την παγίδα. Είναι δύσκολο να θες να δραστηριοποιηθείς όταν όλα γύρω σου δείχνουν ότι δεν υπάρχει λόγος να το κάνεις. Παρόλα αυτά, αυτή είναι η μια όψη του νομίσματος. Ως νέα την παραμερίζω γιατί δεν δέχομαι ότι οι νέοι είναι αυτό που τους παρουσιάζει η κοινωνία. Αυτό που χρειάζονται είναι η δύναμη της γνώσης για τις ευκαιρίες γύρω τους.
5) Τι συμβουλή θα έδινες προς τους νέους που θα ήθελαν να δραστηριοποιηθούν και να αλλάξουν τον κόσμο προς το καλύτερο;
© Ειρήνη Ηλία
Να τολμούν! Να εξερευνούν! Να μην απελπίζονται από αυτά που ακούν. Να ψάχνουν για πιθανές ευκαιρίες και να δικτυώνονται. Να ρωτούν άτομα που έχουν πετύχει κάποιους στόχους που πιθανόν να θέλουν και οι ίδιοι να πετύχουν.
Η δύναμη της τεχνολογίας είναι μεγάλη δίοδος προς την επικοινωνία! Κανείς δεν μας ανοίγει την πόρτα προς την επιτυχία πέρα από τον εαυτό μας. Επίσης δεν υπάρχει επιτυχία χωρίς αποτυχία. Δεν είναι το τέλος του κόσμου εάν δεν πετύχουμε με την πρώτη. Δεν θα μπορούσα φυσικά να μην προτείνω σε όλους να δοκιμάσουν προγράμματα Erasmus.
6) Τέλος, ποια τα όνειρα και οι ευχές σου για το μέλλον;
© Ειρήνη Ηλία
Ως ρομαντική κοινωνιολόγος θα ήθελα ένα μέλλον όπου ο κόσμος θα κατανοεί τους συνανθρώπους του και το περιβάλλον που ζει. Ως μέλος της κοινωνίας που ζούμε δεν μπορώ να πω ότι δεν θα υπάρξουν δυσκολίες. Αλλά, εάν δεν αρχίσουμε να βλέπουμε θετικά τη ζωή ως άτομα, δεν θα το κάνουμε ούτε ως κοινωνία.
Οπόταν, μοναδική μου ευχή, είναι ο καθένας από μας να κάνει την αυτοκριτική του με καλοσύνη ώστε να μπορεί να δει διάφανα την καλοσύνη γύρω του.
© Ειρήνη Ηλία