Inspiration, INTERVIEWS

Γιατί είναι σημαντικό να είσαι δραστήριος και κοινωνικά ενεργός άνθρωπος; Ο Μάριος Παφίτης, 1ος νικητής των StudentLife Awards 2020 μας απαντά (Μέρος Α)!

Πριν από μερικές εβδομάδες, ήταν η τελετή βράβευσης των νικητών των StudentLife Awards 2020. Τα συναισθήματα μου για τη διάκριση αυτή είναι απερίγραπτα καθώς ανταμείφθηκαν οι κόποι και οι αγώνες των τελευταίων τεσσάρων χρόνων. Ωστόσο, η μεγαλύτερη ικανοποίηση για εμένα δεν ήταν το βραβείο ή η διάκριση, αλλά στο ότι μέσα σε αυτά τα τέσσερα χρόνια των σπουδών μου, κατάφερα με τον δικό μου τρόπο, να εμπνεύσω και να αλλάξω τον κόσμο προς το καλύτερο.

Αυτό έκαναν και τα υπόλοιπα τέσσερα παιδιά. Είτε ήταν εντός είτε εκτός πανεπιστημίου, αφιέρωσαν προσωπικό χρόνο για να βοηθήσουν ανθρώπους και οργανισμούς, δραστηριοποιήθηκαν σε διάφορους τομείς που στις πλείστες φορές δεν αφορούσαν άμεσα το αντικείμενο σπουδών τους και απέδειξαν πώς η νεολαία μπορεί να αλλάξει την Κύπρο μας προς το καλύτερο!

Ο Μάριος, ο Γιάννης, η Ειρήνη, ο Κωνσταντίνος και εγώ είμαστε σαν όλους τους νέους που έχουν προβληματισμούς, ιδέες, όνειρα και στόχους. Σκοπός και στόχος μας είναι να συνεχίσουμε αυτό που κάνουμε και ο καθένας από εμάς να συμβάλλει με το δικό του τρόπο για την ευημερία και το καλό της κοινωνίας.

Σε αυτό το σημείο ο Μάριος Παφίτης, 4ετής φοιτητής στο τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Κύπρου και ο 1ος νικητής των StudentLife Awards 2020 μας μιλά για τη σημαντικότητα του να είμαστε δραστήριοι και κοινωνικά ενεργοί άνθρωποι.

Δείτε πιο κάτω όσα είπαμε:

1) Μάριε μου, καταρχήν, περίμενες ότι θα ήσουν ανάμεσα στους 5 νικητές των StudentLifeAwards 2020; Ποια τα συναισθήματα σου;

Ήταν πραγματικά έκπληξη για εμένα και μεγάλη μου τιμή! Δεν το περίμενα ότι θα πάρω την 1η θέση στα StudentLife Awards 2020. Όλες οι μικρές, καθημερινές δραστηριότητες που κάνω διότι με εκφράζουν και με γεμίζουν, ενώνονται και αντικατοπτρίζονται σαν σύνολο σε αυτή την διάκριση. Κατά συνέπεια, αυτό το βραβείο, μου δίνει το κίνητρο για να συνεχίσω την δράση μου, βοηθώντας ακόμη περισσότερο την κοινωνία.

2) Τι ήταν εκείνο που σε ώθησε στο να γίνεις δραστήριος και κοινωνικά ενεργός άνθρωπος;

Από μικρός πάντα έψαχνα τρόπους να διευρύνω τις γνώσεις μου. Κατά συνέπεια ασχολούμουν με διάφορες δραστηριότητες που μου κινούσαν το ενδιαφέρον. Πάντοτε ήθελα οι δράσεις μου να ωφελούν την κοινωνία, θέλοντας μια μέρα να συμβάλω και εγώ πίσω σε αυτή, βάζοντας το δικό μου λιθαράκι στην ανάπτυξή της. Αυτό το βραβείο δεν αντικατοπτρίζει μια στιγμή όπου με έκανε κοινωνικά ενεργό άτομο, αλλά ένα σύνολο μικρών, σχεδόν ασήμαντων δραστηριοτήτων που συναθροίζονται στο πέρασμα των χρόνων. 

3) Κατά τη γνώμη σου γιατί είναι καίριας σημασίας στο να είμαστε δραστήριοι όχι μόνο ατομικά αλλά και συνολικά;

Κατά την άποψή μου, μια δυναμικά αναπτυσσόμενη κοινωνία που ευημερεί χρειάζεται ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των ατόμων που την καθορίζουν. Η δημιουργία αυτών των δεσμών βασίζεται στην εμπιστοσύνη, την αγάπη και την αλληλοβοήθεια που είναι αποτελέσματα πολλών μικρών καθημερινών πράξεων. Κατά συνέπεια, μια κοινωνία για να μπορέσει να ευημερήσει και να εξελιχθεί χρειάζεται δραστήρια άτομα, ενσυνείδητα ως προς το συνάνθρωπό τους.  

4) Πιστεύεις ότι οι νέοι στην Κύπρο είναι αρκετά δραστήριοι ή όχι;

Θεωρώ ότι στην Κύπρο δεν είμαστε αρκετά ενεργοί. Για παράδειγμα, από την συμμετοχή μου σε πολλά και διαφορικά συνέδρια, διαγωνισμούς, ημερίδες κλπ., τείνω συχνά να συναντώ τα ίδια άτομα. Ακόμη, πολλές φορές έχω βρεθεί σε ομιλίες, workshops και ημερίδες με ελάχιστους συμμετέχοντες. Αυτό σημαίνει ότι μια μικρή μερίδα του πληθυσμού είναι δραστήρια και αυτό είναι πραγματικό λυπηρό.

5) Ποια είναι η συμβουλή σου προς τους νέους που θα ήθελαν να δραστηριοποιηθούν και να αλλάξουν τον κόσμο προς το καλύτερο;

Η συμβουλή μου προς τους νέους είναι να κάνουν αυτό που τους γεμίζει και τους εκφράζει. Δεν ξυπνάς μια μέρα και είσαι πιο δραστήριος. Είναι οι μικρές καθημερινές πράξεις ως προς το όφελος της κοινωνίας που σε κάνουν να είσαι λίγο πιο ενεργός. Αυτό, ικανοποιεί και εσένα σαν άτομο αλλά παράλληλα βοηθά και τους γύρω σου.

6) Τέλος, ποια τα όνειρα και οι ευχές σου για το μέλλον;

Εύχομαι μια μέρα η Κύπρος να γίνει σαν την Σιγκαπούρη. Διότι, για όσους δεν γνωρίζουν η Σιγκαπούρη είναι μια χώρα που αντιστοιχεί στο 1/10 του μεγέθους της Κύπρου η οποία ανεξαρτητοποιήθηκε το 1965, λίγο μετά την ανεξαρτησία της Κύπρου. Η Σιγκαπούρη σήμερα είναι ένας από τους πιο μαγευτικούς προορισμούς για τουρίστες, μια από τις καλύτερες χώρες για να εργαστείς, με υψηλό βοιωτικό επίπεδο.

Παράλληλα, συντελεί αξιοσημείωτες δράσεις υπέρ του περιβάλλοντος, αφού για παράδειγμα, από την στάχτη των σκουπιδιών τους φτιάχνουν νέα νησιά για να επεκτείνουν τα εδάφη τους. Αυτή η χώρα θα μπορούσε να ήταν η Κύπρος μας, αν ο καθένας από εμάς ήταν λίγο πιο δραστήριος, λίγο πιο εφευρετικός και λιγότερο διεφθαρμένος. Εύχομαι, να διορθωθεί αυτό, δημιουργώντας μια κοινωνία στα επόμενα 50 χρόνια αντίστοιχη με αυτή της Σιγκαπούρης έτσι ώστε οι νέοι μας όχι μόνο να μην χρειάζεται να φεύγουν στο εξωτερικό για να αναζητήσουν νέες ευκαιρίες, αλλά ταυτόχρονα να προσελκύουμε επίσης νέα αξιόλογα άτομα από άλλες χώρες. 

Μάριε μου σε ευχαριστώ για τη συνέντευξη που μου παραχώρησες και σου εύχομαι ό,τι καλύτερο για το μέλλον!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s