Inspiration

Τα 5 κριτήρια που καθορίζουν την επιλογή εργασίας μας σε μια επιχείρηση ή οργανισμό!

Είναι ευρέως γνωστό ότι στις μέρες μας, αρκετοί άνθρωποι δεν εξασκούν το επάγγελμα που έχουν σπουδάσει είτε γιατί δεν υπάρχουν πολλές ευκαιρίες ανέλιξης είτε υψηλού ανταγωνισμού. Σαν αποτέλεσμα, τα άτομα αυτά κάνουν μια δουλειά που δεν τους ευχαριστεί και βρίσκονται συνέχεια στη θλίψη και το άγχος.

Επιπλέον, υπάρχουν άνθρωποι που εξασκούν το επάγγελμα των ονείρων τους αλλά το περιβάλλον στο οποίο εργάζονται μπορεί να είναι τοξικό και πιεστικό. Οπόταν, οι συνθήκες στις οποίες εργάζονται δεν είναι καθόλου ρόδινες και το επάγγελμα που σπούδασαν με τόση αγάπη στο τέλος γίνεται ο χειρότερος τους εχθρός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όλες οι δουλειές έχουν τις δυσκολίες και τις απαιτήσεις τους. Επίσης, είναι σπάνιο να κάνεις τη δουλειά που αγαπάς και να είναι τέλεια σε όλες της τις πτυχές, ειδικά στις δύσκολες εποχές που διανύουμε αυτή τη στιγμή. Δεν είναι κακό να εξασκείτε κάποιο επάγγελμα που δεν έχετε σπουδάσει και να μη νιώθετε άσχημα για αυτό. Εάν, δουλεύετε σ ’ένα ευχάριστο εργασιακό περιβάλλον, σας εκτιμούν και ο μισθός σας βοηθά να ζείτε αξιοπρεπώς, τότε είστε από τους τυχερούς ανθρώπους. Είναι πολλοί οι άνθρωποι που δεν έχουν το πλεονέκτημα αυτό.

Γι’ αυτό προτού στείλετε το βιογραφικό σας σημείωμα σε μια επιχείρηση ή οργανισμό για δουλειά, καλό θα ήταν να κάνετε εκτενή έρευνα γιατί η επιλογή σας είναι αυτή που θα καθορίσει την επαγγελματική πορεία και το μέλλον σας!

Μέσα από δική μου έρευνα αλλά και προσωπικές μου εμπειρίες, σας μάζεψα τα 5 κριτήρια που καθορίζουν την επιλογή εργασίας μας σε μια επιχείρηση ή οργανισμό:

1) Ευχάριστο εργασιακό περιβάλλον

Το πρώτο και κυριότερο κριτήριο! Είναι σημαντικό να δουλεύουμε σ ‘ένα ευχάριστο εργασιακό περιβάλλον χωρίς τοξικότητα και πίεση. Οπόταν, εάν θέλετε να δουλέψετε π.χ. σε γραφείο και έχετε γνωστούς σας που δουλεύουν εκεί, θα ήταν καλό να τους ρωτήσετε για τις εμπειρίες τους και γενικά για τις δραστηριότητες και το περιβάλλον της εταιρίας. Βέβαια, η εμπειρία του κάθε ανθρώπου είναι διαφορετική και εννοείται πώς μπορεί να εξελιχθεί αλλιώς στην πορεία. Μπορεί για τον γνωστό σας να είναι όντως ευχάριστο το περιβάλλον αλλά για εσάς να μην είναι (vice versa).

Ένας άλλος εναλλακτικός τρόπος για να μάθετε εάν όντως είναι ευχάριστο το εργασιακό περιβάλλον μιας εταιρίας, είναι οι αξιολογήσεις (reviews) από άτομα και οργανισμούς στο διαδίκτυο. Επιπρόσθετα, δείτε αν η εταιρία έχει κερδίσει κάποιο βραβείο π.χ. για εταιρική κοινωνική ευθύνη ή αν ψηφίστηκε ως ο εργοδότης της χρονιάς.

2) Ευκαιρίες ανέλιξης

Πολλοί άνθρωποι αναζητούν την εξέλιξη και την ανέλιξη στην επαγγελματική τους πορεία γιατί είναι το κλειδί με το οποίο θα προωθήσουν τα ταλέντα, τα χαρίσματα, τις εμπειρίες, τις γνώσεις τους και να αλλάξουν τον κόσμο προς το καλύτερο. Έτσι, για τη συγκεκριμένη μερίδα ανθρώπων, η στασιμότητα μπαίνει στην άκρη και η εξέλιξη είναι η βάση για την πραγματοποίηση των στόχων και των ονείρων τους.

3) Ευέλικτο ωράριο

Το ιδανικό ωράριο εργασίας είναι 8 – 8.5 ώρες την ημέρα και οι περισσότερες δουλείες υιοθετούν το συγκεκριμένο ωράριο για full time απασχόληση ενώ κάποιες άλλες μπορεί να δουλεύουν σε part time (4 – 6 ώρες) βάση. Εννοείται πώς υπάρχει η πιθανότητα να δουλεύετε σε overtime βάση κάποιες φορές και είναι καίριας σημασίας να ψάξετε εάν η εταιρία που αιτήστε υιοθετεί τις υπερωρίες στο ωράριο εργασίας. Οπόταν, εξαρτάται από εσάς για το ποιο είναι το ιδανικό σας ωράριο για να δουλεύετε. Εάν είστε τύποι που δεν αντέχουν την ολική απασχόληση και την πίεση του overtime τότε θα πρέπει να εργάζεστε σε part time βάση.

4) Μάθηση και εκπαίδευση

Είναι σημαντικό μια επιχείρηση ή ένας οργανισμός να προσφέρει προγράμματα εκπαίδευσης στους εργαζόμενους γιατί με αυτά θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν τις γνώσεις, τα ταλέντα και τις ικανότητες τους. Δυστυχώς, υπάρχουν μερικές επιχειρήσεις που δεν προσφέρουν προγράμματα εκπαίδευσης γιατί αποτελεί κόστος και »χαμένος χρόνος» για αυτές. Γι’ αυτό, εάν είστε άτομα που διψάτε για μάθηση ρωτήστε εάν η επιχείρηση που αιτήστε προσφέρει κάποιο training ή εκπαιδευτικά σεμινάρια από το ένα διάστημα στο άλλο.

5) Μισθός

Είναι δύσκολο να βρείτε δουλειά με υψηλό μισθό και να δουλεύετε κανονικές ώρες. Συνήθως, συμβαίνει το αντίθετο. Αλλά, είναι ζωτικής σημασίας να παίρνετε ένα μισθό που θα βοηθά εσάς και τις οικογένειες σας να ζείτε αξιοπρεπώς. Ακόμα και αν δουλεύετε υπερωρίες πρέπει να αμείβεστε για αυτές, όμως έχει εργοδότες που δεν το κάνουν αυτό. Έτσι, για ακόμη μια φορά ψάξτε καλά και ρωτήστε εάν η εταιρία που αιτήστε προσφέρει καλό μισθό, εάν πληρώνει τις υπερωρίες, τις αργίες, τις άδειες διακοπών και τα sick leaves.

»Clients do not come first. Employees come first. If you take care of your employees, they will take care of the clients.» – Richard Branson

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s