Inspiration

5 τρόποι που θα σας βοηθήσουν να ισορροπήσετε τις σπουδές με τη δουλειά!

Γύρω στο 50% των φοιτητών που σπουδάζουν, παράλληλα δουλεύουν είτε γιατί θέλουν να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία είτε διότι θέλουν να είναι ανεξάρτητοι οικονομικά. Το να δουλεύεις και να σπουδάζεις ταυτόχρονα δεν είναι εύκολη υπόθεση καθώς υπάρχει πίεση, ελάχιστος ελεύθερος χρόνος, περισσότερο διάβασμα και άγχος.

Ωστόσο, εάν ισορροπηθεί η εργασία με τις σπουδές με κάποια μικρά μυστικά που θα σας αποκαλύψω τότε θα αποφύγετε τις δυσάρεστες εκπλήξεις και δεν θα έχετε το άγχος του διαβάσματος και της παράδοσης των εργασιών της τελευταίας στιγμής.

Μέσα από προσωπικές μου εμπειρίες, σας παρουσιάζω 5 τρόπους που θα σας βοηθήσουν να ισορροπήσετε τις σπουδές με τη δουλειά:

1) Οργάνωση και προετοιμασία από νωρίς

Να οργανώνεστε και να προετοιμάζεστε από νωρίς έτσι ώστε να μην αφήνετε τις υποχρεώσεις σας την τελευταία στιγμή. Για παράδειγμα, εάν έχετε εργασία σε κάποιο μάθημα και η προθεσμία είναι σε 2 μήνες, ξεκινήστε την από τη πρώτη στιγμή (εάν και εφόσον γνωρίζετε το θέμα) αφιερώνοντας μια ώρα την ημέρα σε αυτή. Έτσι, με αυτό τον τρόπο θα γλιτώσετε χρόνο και άγχος από το να μείνετε μέχρι την τελευταία στιγμή για τη παράδοση της.

2) Κρατάτε ημερολόγιο

Λόγω αυξημένου φόρτου δουλειάς και πανεπιστημίου, επί καθημερινής βάσης θα έχετε πολλά πράγματα να διευθετήσετε και να κάνετε (ειδικά αν δουλεύτε σε γραφείο ή εταιρία). Γι’ αυτό το σκοπό, είναι καλό να κρατάτε ημερολόγιο και να σημειώνεται σε αυτό τα ραντεβού, τις δουλειές και τις υποχρεώσεις σας έτσι ώστε να μη παραλείψετε κανένα από αυτά.

3) Θέστε προτεραιότητες

Να βλέπετε τι είναι πιο σημαντικό στο εβδομαδιαίο σας πρόγραμμα και ποτέ μην αφήνετε τις κρίσιμες υποχρεώσεις σας να γίνονται τελευταίες και τις μη κρίσιμες να γίνονται πρώτες. Για παράδειγμα, εάν έχετε πανεπιστημιακή εξέταση σε 5 ημέρες και ένα project στη δουλειά σε δύο εβδομάδες, τότε προτεραιότητα έχει το διάβασμα της εξέτασης και μετά η δουλειά. Οπόταν, σε αυτή τη περίπτωση θα ήταν καλό να πάρετε άδεια για μερικές ημέρες από τη δουλειά για να διαβάσετε.

4) Να έχετε σύμβουλο

Να έχετε κάποιο σύμβουλο είτε στη δουλειά είτε στο πανεπιστήμιο ο οποίος θα σας συμβουλεύει και θα σας βοηθάει με την επαγγελματική και πανεπιστημιακή σταδιοδρομία σας. Δεν είναι κακό να προσεγγίσετε κάποιο/ά καθηγητή/τρία σας ή και ακόμα τους ανωτέρους σας στη δουλειά για να τους μιλήσετε για θέματα που μπορεί να σας απασχολούν.

5) Να είστε θετικοί

Να είστε πάντοτε αισιόδοξοι και μη χάνετε πότε τη ψυχραιμία σας σε περίπτωση που τύχει κάποια δυσκολία στο δρόμο σας ή δείτε ότι είναι ασφυκτικό το πρόγραμμα σας. Να θυμάστε ότι ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται! Με καλή οργάνωση και προγραμματισμό από νωρίς όλα γίνονται! Καλή θέληση και όρεξη να υπάρχει!

Καλές επιτυχίες φίλες και φίλοι μου σε ότι και να κάνετε και μη φοβάστε να αψηφήσετε τη βαρύτητα!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s