INTERVIEWS

Όταν το KC Art of Writing συνάντησε το »A cup of Art»: τέσσερεις νέες μιλούν για τη δική τους ραδιοφωνική εκπομπή αλλά και το τι τη κάνει τόσο ξεχωριστή!

Τη Παρασκευή που μας πέρασε, 20 Νοεμβρίου του 2020, είχα παραχωρήσει τη πρώτη μου ραδιοφωνική συνέντευξη ever στην εκπομπή: ‘‘A cup of Art’‘ στο Cut Radio. Είχα μιλήσει με τέσσερα κορίτσια τα οποία μόλις πρόσφατα ξεκίνησαν τη δική τους ραδιοφωνική εκπομπή και με εντυπωσίασε η ενέργεια, η έμπνευση, η δημιουργικότητα, το πάθος, το μεράκι, η όρεξη αλλά και η αγάπη απέναντι στην ενασχόληση τους με τη ραδιοφωνία.

Εκείνο όμως που πραγματικά με εξέπληξε ήταν στο ότι ο κορωνοϊός δεν τις πτόησε αλλά ούτε και τις εμπόδισε στο να συνεχίσουν τη ραδιοφωνική τους εκπομπή. Γιατί, εξαιτίας του lockdown που επιβλήθηκε στη Λεμεσό τις τελευταίες ημέρες, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου αποφάσισε όπως οι εκπομπές να ηχογραφούνται και να αποστέλλονται στο ραδιόφωνο. Συνεπώς, τα κορίτσια δεν μπορούσαν πλέον να πηγαίνουν στο στούντιο και να εκπέμπουν ζωντανά τη ραδιοφωνική τους εκπομπή. Όμως, όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει και ο τρόπος! Τα κορίτσια φρόντισαν να συνεχίσουν διαδικτυακά τη ροή της ραδιοφωνικής τους εκπομπής, αψηφώντας τη βαρύτητα δηλαδή τον κορωνοϊό και πιστεύοντας στην ομορφιά των ονείρων τους.

Όπως είχα αναφέρει και στη συνέντευξη μου τη Παρασκευή εκείνο που με ενδιαφέρει σε έναν άνθρωπο στο να του πάρω συνέντευξη, είναι στο να ασχολείται με κάτι όμορφο και μοναδικό. Δεν με απασχολεί εάν είναι διάσημος ή άγνωστος στον κόσμο. Οπόταν, αυτό που με εντυπωσίασε στις τέσσερεις κοπέλες είναι το μεράκι και η αγάπη που έχουν προς το αντικείμενο της ραδιοφωνίας και επειδή είναι αληθινές και προσγειωμένες. Γι’ αυτό για όλους αυτούς τους λόγους, πήρα το θάρρος και ζήτησα από τις κοπέλες να συνεχίσουμε την όμορφη κουβέντα που είχαμε τη Παρασκευή με το να τους πάρω συνέντευξη.

Δείτε πιο κάτω όσα είπαμε:

1) Γεια σας Κοπέλες. Αρχικά μπορείτε να μου πείτε με τι ασχολείστε;

Γεια σου Κατερίνα μου!! Είμαστε πρωτοετείς φοιτήτριες στο τμήμα Επικοινωνίας και σπουδών Διαδικτύου στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

2) Τι ήταν εκείνο που σας ώθησε στο να κάνετε τη δική σας ραδιοφωνική εκπομπή;

Αλίκη Καρυδά: Καθώς έφευγα από τα κεντρικά, αφού πήγαμε να βγάλουμε φωτογραφίες για τη ταυτότητα μας, άκουσα την Μαρία Χρίστου να μου φωνάζει από μακριά (χωρίς να την ξέρω) με την Κωνσταντίνα Ρούσσου που είχαν γνωριστεί στην εβδομάδα ενημέρωσης και με ρώτησε αν είμαι η Αλίκη Καρυδά που ήθελε να κάνει ραδιοφωνική εκπομπή στο ΤΕΠΑΚ. Εκείνη την ημέρα, γνωρίσαμε τυχαία την Μαρία Σπαρσή και εκφέραμε την επιθυμία η μία στην άλλη να δημιουργήσουμε μια ραδιοφωνική εκπομπή στο σταθμό του Πανεπιστημίου.

3) Ποιο είναι το θέμα της εκπομπής σας;

Το θέμα της εκπομπής μας, αφορά τη τέχνη και το πολιτισμό.

4) Τι ήταν εκείνο που σας ενέπνευσε στο να ονομάσετε την εκπομπή σας »A cup of Art»;

Αλίκη Καρυδά: Είχαμε πάει και οι τέσσερεις σε μια άλλη εκπομπή του Ραδιοφώνου, συγκεκριμένα του Θεόδωρου Τσιολάκη, για να τη παρακολουθήσουμε και να μάθουμε περισσότερα σχετικά με μια ραδιοφωνική εκπομπή. Καθώς ήμασταν στο δεύτερο δωμάτιο και ακούγαμε την εκπομπή ο υπεύθυνος του ραδιοφώνου, ρώτησε ποιο είναι το όνομα της εκπομπής μας και μας ανακοίνωσε την ώρα της εκπομπής. Εμείς όμως ,δεν είχαμε αποφασίσει το όνομα της εκπομπής και έτσι αρχίσαμε να σκεπτόμαστε πιθανά ονόματα. Καθώς έβλεπα γύρω μου, ασυναίσθητα παρατήρησα ένα φλιτζάνι πάνω σε ένα έπιπλο και τότε συνδύασα την συνέντευξη με το κέρασμα του καφέ στους καλεσμένους και έτσι γεννήθηκε το »A cup of art»

5) Πόσο σημαντικό είναι για σας στο να δουλεύετε ομαδικά;

Όλες μας βοηθούμε η μία την άλλη, δεν υπάρχει τίποτα ατομικό σε αυτή τη δουλειά εφόσον όλες μαζί βρίσκουμε τους καλεσμένους, τα τραγούδια καθώς και τις ερωτήσεις της συνέντευξης. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να υπάρχει κατανόηση και συνεργασία για να βγει ένα όμορφο αποτέλεσμα.

6) Πώς ισορροπάτε τη δουλειά του πανεπιστημίου με τη ραδιοφωνική εκπομπή? Υπήρξε φορά που νιώσατε πίεση;

Η μια ώρα που αφιερώνουμε κάθε Παρασκευή στο ραδιόφωνο μας ξεκουράζει από το πιεστικό πρόγραμμα του πανεπιστημίου, όπου με σωστό προγραμματισμό καταφέρνουμε να συνδυάσουμε και τα δυο.

7) Η διαδικασία της εύρεσης των θεμάτων της εκπομπής σας κάθε εβδομάδα είναι εύκολη ή δύσκολη υπόθεση;

Κάποιες φορές είναι δύσκολο να επικοινωνήσουμε με κάποιους καλεσμένους, λόγω φόρτου εργασίας, αλλά αυτό δεν μας σταμάτησε στο να βρίσκουμε εναλλακτικές λύσεις. Υπήρχε φορά όμως που είχαμε απόρριψη από καλεσμένο. Σε αντίθεση, με άλλους καλεσμένους που μας έφεραν σε επαφή με άλλους καλεσμένους.

8) Είχατε εξοικειωθεί γρήγορα με την παρουσίαση του προγράμματος της ραδιοφωνικής σας εκπομπής ή είχατε αντιμετωπίσει δυσκολίες;

Η πρώτη μας εκπομπή ήταν λίγο ερασιτεχνική καθώς δεν ήμασταν εξοικειωμένες με τη κονσόλα και τα μικρόφωνα και αντιμετωπίσαμε κάποια τεχνικά προβλήματα. Σε αυτό το σημείο, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την Μαριλένα Χατζιμιλτή για τη πολύτιμη βοήθεια της που μας παρέχει κάθε φορά.

9) Τι είναι εκείνο που απολαμβάνετε κάθε φορά όταν είσαστε on air;

Από τη στιγμή που βάζεις τα ακουστικά, χαμηλώνεις την μουσική και είσαι έτοιμος να βγεις on air απολαμβάνεις τα πάντα. Για παράδειγμα, την επικοινωνία με το καλεσμένο, τη μουσική αλλά και το άγχος που έχεις. 

10) Θα θέλατε μελλοντικά να ασχοληθείτε και επαγγελματικά με τη ραδιοφωνία ? Εάν ναι, θα ήταν και πάλι με τέχνες ή θα επιλέγατε κάποιο άλλο θέμα;

Μαρία Χρίστου: Εγώ προσωπικά θέλω να ασχοληθώ με τη διαφήμιση αλλά θα μου άρεσε να έχω μια δική μου εκπομπή ψυχαγωγίας έτσι ώστε να έρχομαι σε επαφή με τους ακροατές μου και να κάνουν τις δικές τους αφιερώσεις.

Μαρία Σπαρσή: Εγώ με τη σειρά μου θα ήθελα να ασχοληθώ και με το ραδιόφωνο (σαν χόμπι). Θα ήθελα να γνωρίσω, αλλά και να δοκιμαστώ και σε άλλες θεματικές εκπομπές. Μέχρι στιγμής η εμπειρία μου στο »A cup of art» είναι μοναδική.

Αλίκη Καρυδά: Εγώ προσωπικά θέλω να ασχοληθώ με το συγκεκριμένο κομμάτι της τέχνης. Θα ήθελα να συνεχίσω το κομμάτι του »A cup of art» πιο επαγγελματικά στο μέλλον και να έχω την ευκαιρία να προωθήσω το πολιτισμό της Κύπρου και τους νέους καλλιτέχνες.

Κωνσταντίνα Ρούσσου: Εγώ θα ήθελα να ασχοληθώ και επαγγελματικά με το κομμάτι της ραδιοφωνίας εφόσον είναι ένα επάγγελμα που μου τραβά το ενδιαφέρον. Όσον αφορά τα θέματα της εκπομπής εκτός από τις τέχνες θα μου άρεσε να ασχοληθώ και με άλλα θέματα όπως της ψυχαγωγίας και της ενημέρωσης.

11) Μιας και το θέμα της εκπομπής σας είναι οι τέχνες, ποια τέχνη σας συναρπάζει περισσότερο και γιατί;

Μας αρέσουν όλες οι μορφές τέχνης αλλά ξεχωρίζουμε περισσότερο το θέατρο και το χορό γιατί είναι ένας τρόπος που μπορείς να εκφραστείς αλλά και να μεταφέρεις ένα κοινωνικό μήνυμα μέσα από τη μουσική, το χορό και το θέατρο.

12) Τέλος, ποια είναι τα όνειρα σας και οι στόχοι σας για το μέλλον;

Τα όνειρα μας για το μέλλον είναι αρχικά να πάρουμε το πτυχίο μας, και στη συνέχεια η καθεμιά μας να αφιερωθεί στο κομμάτι που επιθυμεί. Και επίσης να έχουμε όλες την υγεία μας.

Την εκπομπή του »A cup of Art», μπορείτε να την ακούσετε ζωντανά κάθε Παρασκευή στις 11:00 π.μ στους 95,2 FM ή και διαδικτυακά στην ιστοσελίδα: https://cut.ac.cy/cut-radio/live/.

Κορίτσια μου σας ευχαριστώ για τη συνέντευξη που μου παραχωρήσετε και σας εύχομαι ότι καλύτερο στις σπουδές σας αλλά και στη ραδιοφωνική σας εκπομπή!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s