Inspiration, INTERVIEWS

5 tips για την επίτευξη ενός interview!

Είναι ευρέως γνωστό ότι, τα interviews παίζουν σημαντικό και καθοριστικό ρόλο για το αν θα προσληφθούμε ή όχι σε κάποια δουλειά. Είτε είναι μικρή είτε μεγάλη η εταιρεία, είτε είναι απλή είτε challenging η δουλειά ο στόχος (δηλαδή στο να κερδίσουμε το offer) παραμένει ο ίδιος σε όλες τις περιπτώσεις.

Δυστυχώς, είτε είναι το πρώτο μας interview είτε το τελευταίο το άγχος και η αμηχανία παραμένουν πάντοτε αλλά υπάρχουν βεβαίως τρόποι για την αντιμετώπιση τους και πιστέψτε με η σωστή προετοιμασία και έρευνα από νωρίς φέρνουν θετικά και σίγουρα αποτελέσματα.

Οπόταν, πιο κάτω σας παρουσιάζω 5 tips τα οποία θα σας βοηθήσουν να ανταπεξέλθετε στα interviews και να κερδίσετε το offer για τη δουλειά:

1) Θετικότητα και αυτοπεποίθηση

pexels-photo-1485657

Είναι πολύ σημαντικό να είστε θετικοί και να πιστεύετε στους εαυτούς σας διότι είστε ικανοί στο να καταφέρετε πιο πολλά πράγματα απ’ όσο νομίζετε και οι δυνατότητες σας είναι το κλειδί προς την επιτυχία.

Η ψυχολογία μας λοιπόν, παίζει σημαντικό ρόλο για το αν θα πετύχουμε ένα interview ή όχι διότι εάν είμαστε απαισιόδοξοι και σκεφτόμαστε π.χ. ότι υπάρχουν και άλλοι υποψήφιοι στην δουλειά με καλύτερα προσόντα και προοπτικές τότε αγαπητοί αναγνώστες έχετε χάσει ήδη το παιχνίδι.

Κάτι που αξίζει να γνωρίζετε είναι ότι από την στιγμή που έχετε στείλει το βιογραφικό σας σημείωμα και σας έχουν ειδοποιήσει από την εταιρεία ότι περάσατε στο στάδιο της προσωπικής συνέντευξης, αυτόματα να ξέρετε ότι ο εργοδότης είδε κάτι το ξεχωριστό σε εσάς και θα ήθελε να σας γνωρίσει από κοντά. Άρα αυτό θεωρείστε το σαν ένα πλεονέκτημα διότι είναι πολλοί που στέλνουν το βιογραφικό τους σημείωμα και δεν παίρνουν πότε κάποια απάντηση.

2) Ειλικρίνεια

pexels-photo-1437866

Σε καμία περίπτωση μην πείτε το οποιοδήποτε ψέμα είτε πριν είτε κατά την διάρκεια της προσωπικής σας συνέντευξης (ακόμα και μετά) γιατί ο interviewer έχει την ικανότητα να το ανακαλύψει με το να σας στριμώξει εκεί που δεν το περιμένετε. Ένα παράδειγμα μπορεί να θεωρηθεί το εξής: μπορεί στο βιογραφικό σας σημείωμα να αναφέρετε ότι γνωρίζετε άπταιστα την αγγλική γλώσσα και ο interviewer μπορεί κάλλιστα να σας ζητήσει να του απαντάτε τις ερωτήσεις στα αγγλικά και εκεί είναι που θα κομπλάρετε. Οπόταν να είστε ειλικρινείς και το πιο σημαντικό ο εαυτός σας!

3) Προετοιμασία από νωρίς

apple internet laptop mac
Photo by mali maeder on Pexels.com

Από την ώρα που θα μάθετε την ημερομηνία και τον τόπο που θα διεξαχθεί η προσωπική σας συνέντευξη, εσείς να προετοιμαστείτε από νωρίς για το τι θα πείτε στο interview, για την ενδυμασία και εάν διεξαχθεί διαδικτυακά φροντίστε ότι ο υπολογιστής, η κάμερα και το μικρόφωνο σας δουλεύουν. Μην μείνετε την τελευταία στιγμή για να τα ελέγξετε!

4) Κάντε την έρευνα σας

pexels-photo-941572

Αυτό ισχύει για δύο περιπτώσεις. Η πρώτη είναι για τον τόπο που θα γίνει το interview. Είναι καλό να κάνετε μια ανίχνευση εδάφους δύο – τρείς μέρες πριν το interview για να δείτε που βρίσκεται το κτήριο και να αποφύγετε την οποιαδήποτε καθυστέρηση και δυσάρεστη έκπληξη.

Για τη δεύτερη περίπτωση, είναι καλό να ψάξετε πληροφορίες για την εταιρία όσον αφορά την ιστορία, τις δραστηριότητες και τις υπηρεσίες που προσφέρει. Οι πλείστοί interviewers ρωτάνε συχνά ερωτήσεις του τύπου: »Πες μας τι ξέρεις για την εταιρία μας ή γιατί θα ήθελες να δουλέψεις στην εταιρίας μας ;»

5) Υποστηρίξτε με παραδείγματα τις απαντήσεις σας

feedback
Photo by mentatdgt on Pexels.com

Πάντοτε να υποστηρίζετε με παραδείγματα τις απαντήσεις σας διότι ο interviewer θέλει να δει εάν όντος έχετε τις ικανότητες και τις δεξιότητες που ψάχνει και σίγουρα θα σας ρωτήσει για τις δυνατότητες και τις αδυναμίες σας ή τι ήταν αυτό (ή αυτά) που έχετε αποκομίσει από την τελευταία σας εργασιακή εμπειρία.

Ένα παράδειγμα είναι π.χ. έχω δουλέψει εθελοντικά σ ’ένα συνέδριο και από εκεί έμαθα την αξία του ομαδικού πνεύματος και να είμαι υπεύθυνο και οργανωμένο άτομο.

BONUS!

pexels-photo-3806690.jpeg
Photo by Olenka Sergienko on Pexels.com

Μετά την ολοκλήρωση της προσωπικής σας συνέντευξης θα ήταν καλό να στείλετε μια ευχαριστήρια επιστολή ή ένα email στον interviewer σας για να τον ευχαριστήσετε για την ευκαιρία που σας έδωσε για το interview αλλά και για να σας ενημερώσει για τα αποτελέσματα και φυσικά να σας έχει περισσότερο υπόψη για τη θέση εργασίας!

 

Σας εύχομαι καλή επιτυχία! Πάντοτε να θυμάστε ότι η σωστή προετοιμασία από νωρίς φέρνει τα πιο θετικά και σίγουρα αποτελέσματα και να είστε ο εαυτός σας!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s