Inspiration

ΤΕ.ΠΑ.Κ: Η εμπειρία της εξ ’αποστάσεως εκπαίδευσης!

Ήταν 11η Μαρτίου του 2020, ημέρα Τετάρτη όταν βρισκόμουν για τελευταία φορά στην πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη, διαβάζοντας για τις ενδιάμεσες εξετάσεις. Δύο μέρες πριν ενημερωθήκαμε από τα Μ.Μ.Ε ότι, δύο συνάνθρωποι μας είχαν κορονωϊό, σπέρνοντας το χάος και τον πανικό σ ’ολόκληρο το νησί. Εξαιτίας αυτού, πολλές επιχειρήσεις (την ίδια ημέρα) ανέστειλαν τις λειτουργίες τους και αρκετά πανεπιστήμια είχαν κλείσει επίσης. Το δικό μου πανεπιστήμιο δεν είχε κλείσει αμέσως αλλά ήταν θέμα δύο – τριών ημερών για να αναστείλει άμεσα τη διεξαγωγή μαθημάτων.

Όταν επισκέφθηκα για τελευταία φορά την πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη, άμεσα είχα προσέξει ότι ήταν κενή. Δεν είχε φοιτητές, δεν είχε κόσμο, δεν έσφυζε από ζωή που κανονικά τέτοιες ημέρες ήταν ασφυκτικά γεμάτη μιας και όλοι μας προετοιμαζόμασταν πυρετωδώς για τις ενδιάμεσες εξετάσεις. Για να μην τα πολυλογώ, το βράδυ, όταν επέστρεψα στο σπίτι ήρθε και η σχετική ανακοίνωση από την πρυτανεία του πανεπιστημίου ότι λόγω της πανδημίας του κορονωϊού αναστέλλονται τα μαθήματα με φυσική παρουσία μέχρι νεοτέρας. Εκείνη τη στιγμή, πολλοί φοιτητές είχαν πανικοβληθεί, ειδικά οι τελειόφοιτοι που βρίσκονταν στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση των σπουδών τους.

pexels-photo-261909

Πολλά ήταν τα ερωτήματα που μας βασάνιζαν… Τι θα γινόταν με τα μαθήματα, τις εξετάσεις και το εξάμηνο; Θα χάναμε την ακαδημαϊκή χρονιά; Κάτι τέτοιο δεν θα συνέβαινε διότι το ΤΕ.ΠΑ.Κ ήταν έτοιμο στο να ανταπεξέλθει σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση και άμεσα έδρασε με το να συνεχίσει τα μαθήματα και να ολοκληρώσει το εξάμηνο μέσω της εξ ‘αποστάσεως μάθησης.

Η εξ ‘αποστάσεως εκπαίδευση ήταν κάτι καινούριο για τους πλείστους φοιτητές και αποτελούσε μεγάλη πρόκληση τόσο για εμάς όσο και για τους διδάσκοντες καθηγητές μας. Στην αρχή, είχαμε αντιμετωπίσει κάποιες δυσκολίες ώσπου να προσαρμοστούμε στη νέα μας ρουτίνα αλλά μέσα από τη καθοδήγηση των καθηγητών μας, είχαμε μάθει γρήγορα τη χρήση των διαδικτυακών εργαλείων και πλατφορμών. Η εμπειρία ήταν μοναδική και εννοείται ότι αποκομίσαμε αρκετά. Όμως δεν ήταν το ίδιο.

Όσον αφορούσε τα θεωρητικά μαθήματα δεν αντιμετωπίσαμε το οποιοδήποτε πρόβλημα στη διδασκαλία αλλά για τα πρακτικά που θέλαμε πίνακα για την επίλυση των ασκήσεων ήταν δύσκολο στο να κατανοήσουμε τις ασκήσεις. Μερικοί καθηγητές μας όμως, φρόντισαν να μας τις δείξουν μέσα από φόρμουλες και τύπους στην Excel ή βήμα προς βήμα στο PowerPoint. Ο κάθε καθηγητής είχε το ξεχωριστό, δικό του τρόπο διδασκαλίας και προσπαθούσε όσο το καλύτερο μπορούσε για να μας βοηθήσει.

pexels-photo-313690

Τώρα, όσο αφορούσε τις διαδικτυακές εξετάσεις οφείλω να ομολογήσω ότι προκύπταν πάρα πολλά προβλήματα. Πολλοί φοιτητές αντιμετώπισαν προβλήματα σύνδεσης όπως στο να ενωθούν με κάμερα ή μικρόφωνο, στο να στείλουν το γραπτό, άλλοι είχαν πρόβλημα με τις ηλεκτρονικές συσκευές οι οποίες μερικές φορές δεν λειτουργούσαν και μάγκωναν κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Επιπλέον, έτυχε περιπτώσεις που έπεσε το ρεύμα κατά τη διάρκεια της εξέτασης και κάποιοι φοιτητές κινδύνεψαν να μείνουν μάθημα. Γενικά, οι διαδικτυακές εξετάσεις, μας είχαν προκαλέσει άφθονο πανικό και άγχος αφού μερικές φορές ο χρόνος ήταν ελάχιστος για να λύσουμε και να στείλουμε το γραπτό λόγω των προβλημάτων που προέκυψαν (και που ανέφερα πιο πάνω). Ωστόσο, μέσα σε όλο αυτό το χάος εννοείται πώς οι καθηγητές μας ήταν ενήμεροι και προσπαθούσαν να μας βοηθήσουν με διάφορους τρόπους π.χ. με το να μας δώσουν έξτρα χρόνο για να ολοκληρώσουμε το γραπτό.

Όπως και να έχει η εξ ‘αποστάσεως εκπαίδευση μας δίδαξε πολλά όπως το να εργαζόμαστε κάτω από εξαιρετικές συνθήκες πίεσης, να έχουμε υπομονή, επιμονή, πίστη, δύναμη αλλά και αντοχή. Σίγουρα, οι συνθήκες δεν ήταν και οι πιο ευχάριστες αλλά περάσαμε, αντέξαμε και νικήσαμε όλες τις δυσκολίες που έχουν βρεθεί στο δρόμο μας.

Τέλος, την εξ ‘αποστάσεως εκπαίδευση δεν την χαρακτήριζω σαν μια δυσκολία αλλά σαν μια πρόκληση η οποία μας δίδαξε πολλά και σίγουρα αποτελεί μια αξέχαστη εμπειρία που κατάφερε να στιγματίσει (με την καλή έννοια) τις ζωές όλων μας. Σίγουρα, αν δεν υπήρχε δεν θα καταφέρναμε να ολοκληρώσουμε το ακαδημαϊκό εξάμηνο αλλά και τις σπουδές μας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s