Πρόσφατα, είχα την τιμή και τη χαρά, να πάρω συνέντευξη σε δύο δραστήριες νέες, την Μαριλένα Λεβέντη και την Μαλβίνα Βακάνα οι οποίες συμμετείχαν φέτος ως βουλευτές στη Βουλή των Ελλήνων και ήταν οι μοναδικές Κύπριες που έλαβαν μέρος.
Κάθε χρόνο στη Βουλή των Ελλήνων, συμμετέχουν πάνω από 400 άτομα από την Ελλάδα αλλά και από την Κύπρο. Εκεί οι νέοι λαμβάνουν θέσεις βουλευτών, υπουργών, συζητούν θέματα που απασχολούν την Ελλάδα, εφαρμόζουν και ψηφίζουν νόμους.
Η εμπειρία που βίωσαν τα κορίτσια ήταν απλά συναρπαστική και χάρις σε αυτήν κατάφεραν να αναπτύξουν τις ικανότητες και τον τρόπο σκέψης τους, να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και να κάνουν γνωριμίες.
Δείτε πιο κάτω όσα είπαμε:
1) Γεια σας κοπέλες. Αρχικά μπορείτε να μου πείτε λίγα λόγια για τις σπουδές σας και με τι ασχολείστε;

Μαριλένα Λεβέντη: 29 ετών, Εκπαιδευτικός (με ειδίκευση στα Μαθηματικά και μεταπτυχιακούς Τίτλους στη Μαθηματική Παιδεία και Ηγεσία και Διοίκηση. Λεμεσός.
Μαλβίνα Βακάνα: 26 ετών Οικονομολόγος (με ειδικότητα στα τραπεζικά) με μεταπτυχιακό τίτλο στην Διοίκηση Επιχειρήσεων . Λεμεσός.
2) Ποιος οργανισμός διοργανώνει το συνέδριο, κάθε πόσο γίνεται και πόσες ημέρες διαρκεί;

Διοργανώνεται από το μη κερδοσκοπικό Οργανισμό Άφιξης. Γίνετε μια φόρα το χρόνο, κάθε Μάρτιο στα Έδρανα της Παλαιάς Βουλής, στο κέντρο της Αθήνας και διαρκεί 4 ημέρες.
3) Πόσα άτομα συμμετέχουν;

Συμμετέχουν πάνω από 400 άτομα. 300 είναι μονό οι βουλευτές που περνούν στα έδρανα στην Παλαιά βουλή και οι υπόλοιποι περνούν θέσεις υπουργών , πρωθυπουργών, πρόεδροι κόμματων , τομεάρχες πρόεδρος βουλής, νομική υπηρεσία , δημοσιογράφοι , εκπρόσωποι τύπου, προσωπικό βουλής.
4) Ποιος είναι ο σκοπός του συνεδρίου;

Ο σκοπός που γίνεται είναι να προωθήσει την ιδέα της Δημοκρατίας. Οι συμμετέχοντες αλληλοεπιδρούν και αποφασίζουν με βάση τον διάλογο, εξοικειώνονται με τον κοινοβουλευτισμό και μαθαίνουν τον σύγχρονο τρόπο νομοθέτησης μέσα από μια διαδραστική εμπειρία.
Η ζωντανή ενασχόληση των ατόμων με την νομοπαρασκευαστική διαδικασία, τους επιτρέπει να κατανοήσουν την πολυπλοκότητα και την δυσκολία της. Βιώνοντας μία τέτοια εμπειρία, ο συμμετέχοντας αντιλαμβάνεται την πραγματική διάσταση του έργου που καλείται ένας πολιτικός να φέρει εις πέρας, και ταυτόχρονα εκτιμάει την αξία του διαλόγου στην πράξη, βλέποντας ότι ο πιο επιτυχημένος δρόμος για να δοθούν λύσεις στα προβλήματα της χώρας, περνάει μέσα από την ήρεμη ανταλλαγή απόψεων και την συνεργασία.
5) Πώς προέκυψε να πάτε στη βουλή των Ελλήνων και πώς ήταν η εμπειρία;

Επισκεφθήκαμε πρόσφατα την Αθήνα και συγκεκριμένα τη Βουλή των Ελλήνων, με αφορμή το Μοντέλο Βουλής των Ελλήνων 2019 οπού και πήραμε μέρος. Έγινε στην Παλαιά Βουλή Αθηνών. Το Μοντέλο Βουλής των Ελλήνων αποτελεί το πρώτο συνέδριο προσομοίωσης των διαδικασιών της Βουλής των Ελλήνων.
Βασική προϋπόθεση για να δηλώσει κάποιος συμμετοχή χρειάζεται να είναι μεταξύ 18 – 30 ετών και να μιλά την ελληνική γλώσσα. Οι νέοι λαμβάνουν θέσεις βουλευτών και υπουργών, συζητούν θέματα που απασχολούν την Ελλάδα και αποφασίζουν ψηφίζοντας τα δικά τους νομοσχέδια για 4 ημέρες.
Πρόκειται για αγώνες ρητορείας, που στόχο έχουν να γίνει τροποποίηση του κατατεθέν νομοσχεδίου, νομοθέτηση και τέλος ψήφιση ενός καινούριου.
Το συνέδριο αποτελεί μια πιστή προσομοίωση της νομοθέτησης στην Ελλάδα, με σκοπό οι νέοι να εξοικειωθούν με αυτήν και συνεπώς να εκτιμήσουν βαθύτερα τις δημοκρατικές διαδικασίες του Ελληνικού Πολιτεύματος. Το Μοντέλο Βουλής των Ελλήνων προσομοιώνει συγκεκριμένους ρόλους που συνεισφέρουν στη νομοθετική διαδικασία του Κοινοβουλίου.
Φέτος, το συνέδριο για έβδομη συνεχόμενη χρονιά διοργανώθηκε στην Αθήνα, στις 15 -18 Μαρτίου 2019. Συμμετείχαμε σαν βουλευτές στην Επιτροπή της Εθνικής Άμυνας & Εξωτερικών Υποθέσεων και Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης ανάλογα.
Είχαμε την ευκαιρία να πάρουμε μέρος και να μάθουμε πάρα πολλά για το κοινοβουλευτικό σύστημα της Ελλάδας και να ανταλλάξουμε απόψεις και ιδέες πολιτικής μέσω διαλόγου με άλλους νέους από την Ελλάδα .
6) Ποια καθήκοντα είχατε αναλάβει;

Φέτος συμμετείχαμε σαν βουλευτές στην επιτροπή Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων (Μαριλένα) και Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης (Μαλβίνα).
Τα καθήκοντα μας ήταν θέσεις βουλευτών που έπαιρναν μέρος στην συζήτηση και τροπολογιών των άρθρων του νομοσχεδίου και κατά συνέπεια στην ψήφιση του.
7) Ποια ήταν τα θέματα που απασχόλησαν τους νέους στο συνέδριο της βουλής των Ελλήνων; Υπήρχε κάτι συγκεκριμένο;

Νιώθουμε ευτυχισμένες γιατί όσες φόρες μας δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσουμε και να κάνουμε την ανάλογη τοποθέτηση τόσο στην επιτροπή αλλά και στην ολομέλεια, είχαμε θίξει διαφορά θέματα των νομοσχεδίων με ήθος και αξιοπρέπεια.
8) Πώς νιώθετε που εκπροσωπήσατε την Κύπρο στο συνέδριο ως οι μοναδικές Κύπριες;

Η συμμετοχή μας σε ένα τέτοιο μεγάλο συνέδριο με τόσους πολλούς συμμετέχοντες, στην αρχή μας ξάφνιασε, αλλά όσο περνούσαν οι ώρες, με τη συναναστροφή μας με τους υπόλοιπους βουλευτές τους κοινοβουλευτικού σώματος, μας άρεσε ακόμη πιο πολύ και θέλαμε να μάθουμε περισσότερα για τον τρόπο διεξαγωγής του Κοινοβουλίου.
Το »παιχνίδι της πολιτικής» είναι δύσκολο και παράλληλα σκληρό όμως και πολύ ενδιαφέρον. Η εμπειρία αυτή για εμάς ήταν πάρα πολύ σημαντική, εφόσον όλες οι διεργασίες του Κοινοβουλίου διαδραματίζονταν μέσα στην Παλαιά Ιστορική Βουλή που εδράζονταν όλοι οι Κυβερνώντες της χώρας, από το 1875-1935.
Μας άρεσε περισσότερο η όλη προετοιμασία και καθοδήγηση που έγινε από τον τομεάρχη της Κοινοβουλευτικής μας ομάδας όσο και από την Πρόεδρο του κινήματος που αντιπροσωπεύαμε.
Νιώθουμε συγκίνηση και χαρά για αυτό διότι ήταν κάτι πάρα πολύ όμορφο με αυτές τις 4 μέρες που ζήσαμε στην Παλαιά Βουλή.
9) Αν σας δινόταν ξανά η ευκαιρία θα πηγαίνατε;

Φυσικά και θα θέλαμε να ξαναπάρουμε μέρος, είναι μια μοναδική ευκαιρία που πραγματικά αξίζει τον κόπο και πιστεύουμε ότι σε κάνει καλύτερο άνθρωπο.
10) Πώς μπορεί κάποιος φοιτητής να πάει και να συμμετάσχει στην προσομοίωση των εργασιών της βουλής των Ελλήνων;

Ένας νέος που θα ήθελε να ασχοληθεί με τα ευρωπαϊκά προγράμματα θα πρέπει να είναι ενήμερος και να παρατηρεί τις σελίδες μη κερδοσκοπικών οργανισμών στο Facebook. Εκεί γίνονται οι περισσότερες αναρτήσεις για διάφορες ευκαιρίες νέων.
Όσον αφορά το Μοντέλο Βουλής Νέων Ελλήνων θα πρέπει να παρατηρούν την ιστοσελίδα του και τις ανάλογες ημερομηνίες, όπως και θέσεις που ανοίγονται γύρω στο Οκτώβριο –Νοέμβριο κάθε έτους για να μπορέσουν να υποβάλουν το βιογραφικό τους και να απαντήσουν το απαιτούμενο ερωτηματολόγιο.
Είναι καλό, κατά την άποψη μας, οι νέοι της Κύπρου να μη γίνονται παθητικοί δέκτες. Υπάρχουν πάρα πολλές ευκαιρίες εμπειριών που οι περισσότεροι νέοι δεν γνωρίζουν καν.
Πρέπει να ψάχνουν και να ρωτούν. Μπορούν να μάθουν πληροφορίες και από το Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου που είναι ένας 20χρονος θεσμός, που ασχολείται με ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως και από τον Κυπριακό Οργανισμό Κέντρων Νεότητας.
11) Ποια είναι τα οφέλη κατά την άποψη σας, που μπορεί να αποκτήσει κάποιος μέσα από τη συμμετοχή του στο συνέδριο;

Τα καλυτέρα οφέλη κατά την άποψη μας που μπορεί ένας νέος να αποκτήσει μέσα από το ΜΒΕ είναι εμπειρίες και συναισθήματα τα οποία σε πλάθουν καλυτέρα σαν άνθρωπο και βοηθούν να δημιουργήσεις χαρακτήρα.
Είμαστε και οι δύο της άποψης, πώς πλουσιότερος άνθρωπος, δεν είναι αυτός που έχει «γεμάτες» τσέπες, αλλά αυτός που έχει δει και αισθανθεί τα περισσότερα.
Το ΜΒΕ είναι μια εμπειρία. Θα λέγαμε μια καλή εμπειρία που έχει δημιουργηθεί με μεράκι και πάθος από φοιτητές νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Μέσα από αυτό το συνέδριο, αναπτύσσεις τις προσωπικές σου δεξιότητες όσον αφορά τη ρητορεία και τη διαπραγμάτευση, καθώς έχεις και την ευκαιρία να γνωρίσεις εξαιρετικούς ρήτορες, αλλά και άλλους νέους με απόψεις και πρωτοβουλίες.
12) Τι θα συμβουλεύατε τους νέους σήμερα σχετικά με τις εμπειρίες για νέους σε χώρες του εξωτερικού;

Η συμβουλή μας στους νέους είναι να «ανοίξουν» τα μάτια τους και τα φτερά τους και να εκμεταλλευτούν όλα όσα η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δώσει απλόχερα για την νεολαία.
Να ταξιδεύουν όσο πιο πολύ γίνεται και να μη σκέφτονται το οικονομικό κόστος, διότι υπάρχουν ευκαιρίες για δωρεάν ταξίδια. Τα ταξίδια σε κάνουν πλουσιότερο άνθρωπο γεμίζοντας σε με εμπειρίες.
Μαριλένα: Εγώ είχα μάθει για τις ευκαιρίες του Erasmus+ στα 23 μου, λίγο πριν τελειώσω το μεταπτυχιακό μου. Από τότε, ταξίδευα όλο και πιο συχνά. Σαν εκπαιδευτικός είχα ενθουσιαστεί αφάνταστα με τη μέθοδο διδασκαλίας μη τυπικής μάθησης.
Τα ταξίδια στην Ευρώπη είναι και αυτά τρόποι μάθησης, κουλτούρας και πολιτισμού. Οι εμπειρικές γνώσεις μέσω ενός ταξιδιού αξίζουν, όσα ποτέ δεν θα μπορούσε ένας εκπαιδευτικός να σου δώσει μέσα από μια τυπική μάθηση.
Είναι εμπειρίες καθαρά μοναδικές, ξεχωριστές και κλειδωμένες στη μνήμη του καθενός από εμάς. Δεν μπορούν να κλαπούν αλλά ούτε και να ξεχαστούν.
Μέσω των συχνών επισκέψεων μου στην Ευρώπη, είχα τη δυνατότητα να δοκιμάσω νέα πράγματα, να γνωρίσω νέους από διαφορετικές χώρες και κουλτούρες, να κάνω γνωριμίες και φίλους, καθώς και να μάθω ακόμη πιο πολλά για αυτούς. Η Ευρώπη είναι μια μικρή ήπειρος, όμως υπάρχουν παρά πολλά να δεις, ιδιαίτερα από πλευράς φύσης και πολιτισμού. Τα τοπία είναι υπέροχα, τα βουνά είναι μαγευτικά και τα πάντα είναι σε μικρή σχετικά απόσταση με τρένο.
13) Τέλος, τι κρατάτε από την συμμετοχή σας και τι αλλαγές θα κάνατε για το καλό της νεολαίας στην Κύπρο εάν ήσασταν βουλευτές;

Το ΜΒΕ είναι μια μοναδική εμπειρία που αξίζει πραγματικά να πάρει κάποιος μέρος έστω μια φόρα στην ζωή του. Σίγουρα θα προσπαθούσαμε για το καλύτερο, για μια Κύπρο με καλύτερη διακυβέρνηση.