Inspiration

Γιατί οι γυναίκες είναι οι πιο δυναμικές και ισχυρές προσωπικότητες!

Είναι ευρέως γνωστό ότι η γυναίκα από την αρχαιότητα αντιμετώπιζε πολλά εμπόδια. Δεν είχε δικαιώματα όπως το να μορφωθεί και δεν μπορούσε να υπερασπίσει τον εαυτό της γιατί βρισκόταν κάτω από την κυριαρχία του άντρα. Η θέση της τότε ήταν να αναλαμβάνει καθήκοντα μητέρας και συζύγου, το μαγείρεμα και το νοικοκυριό.

Όμως με την πάροδο των χρόνων η γυναίκα κατάφερε να σπάσει τις »αλυσίδες» της και να διεκδικήσει τα δικαιώματα της όπως στο τέλος του 18ου αιώνα όπου πήρε το δικαίωμα της ισότητας ώστε άνδρες και γυναίκες να εργάζονται δίκαια και ίσα χωρίς διακρίσεις.

pexels-photo-1564149

Επίσης από τέλη του 19ου αιώνα η γυναίκα ξεκίνησε να εξελίσσεται και να διεκδικεί όλο και περισσότερο τα δικαιώματα της και ένα από τα πιο σημαντικά κατορθώματα ήταν η εξασφάλιση του δικαιώματος ψήφου.

Το 1903 η ακτιβίστρια Έμμελιν Πάνκχερστ ίδρυσε την «Κοινωνική και Πολιτική ένωση γυναικών» με σκοπό να »ξυπνήσει το έθνος» μέσα από πράξεις και όχι λόγια. Η Πάνκχερστ αφιερώθηκε από μικρή ηλικία για τον αγώνα εξασφάλισης των δικαιωμάτων των γυναικών και παρόλο που αντιμετώπισε πολλά εμπόδια όπως το 1908 που συνελήφθη για να επιδώσει ψήφισμα στη βρετανική βουλή και είχε πει σε δικαστή ότι » δεν είμαστε εδώ γιατί παραβαίνουμε τους νόμους. Είμαστε εδώ για να φτιάξουμε τους νόμους»

. Στις 6 Φεβρουαρίου 1918, καταχωρήθηκε το δικαίωμα ψήφου σε γυναίκες άνω των 30 ετών. Έπειτα το 1928 η νομοθετική πράξη επέτρεψε στις γυναίκες να ψηφίζουν από τα 21 τους έτη και έτσι ορίστηκε το δικαίωμα ψήφου μεταξύ ανδρών και γυναικών.

woman-happiness-sunrise-silhouette-40192

Μια άλλη σημαντική γυναικεία προσωπικότητα είναι η Σιμόν Ντε Μποβουάρ (1908 – 1986) η μητέρα του φεμινισμού και αποτελεί τη γυναίκα σύμβολο του 20ου αιώνα, που τόλμησε μέσα από τη ζωή της να προκαλέσει την κοινωνία και μέσα από το έργο της να αλλάξει την ανθρώπινη σκέψη. Η ιδία είχε πει ότι »Γυναίκα δεν γεννιέσαι, γίνεσαι». 

Ακόμη η Μαρί Κιουρί (1867-1934) το 1903 ανακάλυψε την ραδιενέργεια και ήταν η πρώτη γυναίκα η όποια τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ. Πολλές και άλλες γυναίκες αγωνίστηκαν για την ισότητα και την ειρήνη και οι αγώνες τους έφεραν καρπούς.

Σήμερα μπορούμε να δούμε τις γυναίκες να εργάζονται σε διευθυντικές θέσεις στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, να αναλαμβάνουν σημαντικά πολιτικά αξιώματα όπως την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ και ακόμη να ασχολούνται με αντρικά επαγγέλματα.

pexels-photo-725255

Οι γυναίκες έχουν την σούπερ δύναμη να αλλάξουν τον κόσμο με ένα χαμόγελο, να είναι η μεγάλη έμπνευση και ο λόγος για ποιήματα, βιβλία και τραγούδια. Εκτός αυτού χωρίς αυτές, δεν θα υπήρχαν άνδρες, διότι αποτελούν την ουσία και την προέλευση

Επίσης μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι η γυναίκα δυνάμωσε και δυναμώνει στα χρόνια λόγο των ατελείωτων εμποδίων που αντιμετωπίζει από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα.

Δυστυχώς τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις που συναντά στον δρόμο της, θα την περιτριγυρίζουν καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας της γιατί η κοινωνία δυσκολεύεται να αποδεχτεί ότι η γυναικά είναι ικανή και μπορεί να διεκδικήσει μέσα από θυσίες και στερήσεις αυτά που θέλει και λόγο αυτού έρχεται αντιμέτωπη με την δική της γυάλινη οροφή, με τα δικά της αόρατα εμπόδια που δεν μπορεί η ιδία να τα εξαλείψει.

pexels-photo-1036622

Τελειώνοντας η γυναικά με την ενεργεία και την θέληση της μπορεί να δημιουργήσει πολλά όμορφα πράγματα γιατί όπως είχε πει και ο Άγγλος ποιητής William Golding (1911-1993):

»’Ότι και να δώσεις σε μια γυναικά θα το μετατρέψει σε κάτι το υπέροχο. Εάν της δώσεις σπέρμα, θα σου χαρίσει ένα παιδί. Εάν της κτίσεις ένα μέρος να μένει, θα σου δώσει το δικό της σπίτι. Εάν της δώσεις λαχανικά θα σου ετοιμάσει ένα γεύμα. Εάν της δώσεις ένα χαμόγελο θα σου δώσει την κάρδια της».

Χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες του κόσμου!

Κατερίνα Χρίστου

Founder of

KC Art of Writing

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s