Είναι πολύ σημαντικό στη ζωή μας να κάνουμε πράγματα τα οποία μας γεμίζουν, μας ευχαριστούν και μας δίνουν νόημα. Όταν ασχολούμαστε λοιπόν με ένα χόμπι, εμπλουτίζουμε τις γνώσεις, τις ικανότητες και τις δεξιότητες μας, αξιοποιώντας παράλληλα και τον ελεύθερο μας χρόνο.
Υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που ασχολούνται με όμορφα και μοναδικά πράγματα άλλα για μια μικρή μερίδα ξεχωριστών ανθρώπων, το χόμπι τους, αποτελεί πάθος και τρόπο ζωής!
Ένας από αυτούς τους ξεχωριστούς ανθρώπους είναι και η Μαριλένα, η οποία ασχολείται με την ιππασία και μεγάλη της αγάπη είναι τα άλογα.
Με αφορμή στο ότι έχω ακούσει λίγα πράγματα για την ιππασία στην Κύπρο, πήρα αυτή τη συνέντευξη στη Μαριλένα η οποία μου εξήγησε περισσότερα για αυτό το σπορ.
Δείτε πιο κάτω όσα είπαμε:
1) Γεια σου Μαριλένα, αρχικά μπορείς να μου πεις σε ποια ηλικία ξεκίνησες να ασχολείσαι με την ιππασία;

Καλησπέρα σας. Έχω ξεκινήσει την ιππασία πριν από περίπου 3 χρονιά σε μια φάρμα εδώ στην Λεμεσό. Η φάρμα που κάνω τις προπονήσεις μου ονομάζεται, Curium Equestrian Centre η οποία βρίσκεται 15 λεπτά από τη Λεμεσό, στην Επισκοπή, απέναντι από την θάλασσα. Είναι ένας πανέμορφος χώρος ο οποίος προσφέρει ηρεμία και ξεκούραση.

2) Τι σε ώθησε στο να ασχοληθείς με αυτό το σπορ;

Ο κυριότερος λόγος που αγαπώ την ιππασία, είναι η επικοινωνία που έχω με τα άλογα και η σχέση που έχω φτιάξει μαζί τους.
Πλέον η σύγχρονη ζωή με τους εξοντωτικούς ρυθμούς της, μας αναγκάζει να αναζητήσουμε ακόμη περισσοτέρους τρόπους που θα μας φέρουν σε επαφή με τη φύση. Και όντως ένας απλός περίπατος κάτω από καταπράσινες φυλλωσιές φαντάζει τώρα ως ένα κακόγουστο αστείο, όμως μετατρέπω αυτό το αστείο σε ειδυλλιακή πραγματικότητα με το να μαθαίνω ιππασία σ ‘ένα πολύ όμορφο χώρο.
Έρχομαι σε επαφή με ένα πανέμορφο ζώο , το άλογο και έτσι νιώθω πιο κοντά στην φύση .
3) Ποια είναι τα οφέλη που μπορεί να κερδίσει κάποιος με το να ασχοληθεί με την ιππασία; Πιστεύεις ότι μπορεί να βοηθήσει κάποια συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων;

Η ιππασία πρόκειται για ένα αρκετά απαιτητικό άθλημα τόσο στην εκπαίδευση όσο και στη τεχνική. Μπορείς όμως να το δοκιμάσεις και ως σπορ για ενασχόληση αφού υπάρχουν πραγματικά πλεονεκτήματα από τα οποία θα ωφεληθείς ανεβαίνοντας στη σέλα. Όταν αρχίσεις να κάνεις τακτικά ιππασία, θα δοκιμαστεί η άποψη σου για τη φυσική κατάσταση και τη δύναμη σου.
Τα πλεονεκτήματα όμως είναι πολλά:
• Ισορροπία και σταθερότητα: Όταν ανεβαίνεις σε µια ασταθή «επιφάνεια» όπως η πλάτη ενός αλόγου, η ισορροπία έχει ζωτική σημασία. Ακούγεται αρκετά εύκολο όταν κάποιος κρατάει το άλογο και το κάνει κύκλους, αλλά το πράγμα αλλάζει γρήγορα όταν προστεθεί η ταχύτητα.
• Συντονισμός: Είναι πολλά αυτά που πρέπει να συμβούν ταυτόχρονα για να οδηγήσεις ένα άλογο στο να αναπτύξει ταχύτητα ή ακόμη και να βαδίσει σε κύκλο. Απαιτεί συντονισμένη πίεση των ποδιών, των χαλιναριών και σωστή στάση σώματος.
• Μηρούς από ατσάλι: Την επόμενη ημέρα προετοιμάσου για «πιάσιμο» στα πόδια, στον κορμό και στα χέρια. Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνεις ιππασία, εκτός κι αν χρησιμοποιήσεις τα πόδια σου, ειδικά τους προσαγωγούς. Ένας αναβάτης πρέπει να «σφίγγει» αυτούς τους μύες για να είναι πάνω στη σέλα.

Ο κορμός πρέπει επίσης να είναι σφιχτός για να προστατεύει τη σπονδυλική στήλη και να κρατάει τον αναβάτη ίσιο. Οι τετρακέφαλοι, οι δικέφαλοι και οι γλουτοί υποστηρίζουν τη δουλειά των προσαγωγών. Εμπλέκονται επίσης µε τις κινήσεις των ποδιών προς τα µπρος, πίσω και πλάγια που θα κάνεις για να ελέγξεις το άλογο. Οι γλουτιαίοι συσπάνε και σφίγγουν όταν κινείς τα ισχία σου για να δώσεις εντολή στο άλογο να σταματήσει.
• Σύσφιξη και δύναμη: Θα αποκτήσεις δυνατούς κοιλιακούς, γερή πλάτη αλλά και βελτίωση της σιλουέτας. Από τη συνεχή ένταση αυξάνεται ο µυϊκός σου τόνος, όπως και µε τις συσπάσεις και το σφίξιμο που χρειάζεται την ώρα που ιππεύεις.
• Ευλυγισία: Όσο περισσότερο μείνεις στη σέλα τόσο θα βελτιωθεί η ευλυγισία σου.
Καλύτερη ευλυγισία, σημαίνει μεγαλύτερο εύρος κινήσεων, που σημαίνει πως θα µπορείς να κάνεις άρσεις µε καλύτερη στάση και µε περισσότερα βάρη. Οι γάμπες σου θα κάνουν επίσης διάταση όταν ιππεύεις µε τη σωστή στάση: τα πέλματα στην ευθεία των γονάτων, οι φτέρνες προς τα κάτω, η πλάτη ίσια.
4) Ποια η άποψη σου σχετικά για την ιππασία στην Κύπρο; Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που ασχολούνται με αυτό το σπορ;

Η ιππασία στην Κύπρο αν και είναι ένα διαφορετικό άθλημα το οποίο απευθύνεται σε όλους, είναι παράλληλα και απομονωμένο διότι ένα μικρό ποσοστό των Κυπρίων ασχολείται και μαθαίνει να ιππεύει. Για κάποιους όμως η ιππασία είναι ιδιαίτερα ελκυστικό άθλημα, για άλλους χόμπι και για κάποιους τζόγος. Ωστόσο όλοι συμφωνούν ότι είναι κάτι συναρπαστικό.
5) Εάν κάποιος θέλει να μάθει ιππασία, από ποια ηλικία πρέπει να ξεκινήσει; Είναι εύκολο ή δύσκολο στο να τα καταφέρει;

Ιππασία μπορεί να μάθει και ένα παιδάκι από την ηλικία των εφτά με οκτώ ( αν και έχει και πιο μικρά παιδάκια που μπορεί να ξεκινήσουν μαθήματα πιο νωρίς ). Όμως μπορεί και ένας ενήλικας ανά πάσα στιγμή στη ζωή του να ξεκινήσει.
Για να μάθει κάποιος καλά, η εξάσκηση και η εφαρμογή με τον συντονισμό των κινήσεων, θα του δώσει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα.
Όπως έχει πει και η Αλεξάνδρα Σούρλα, αθλήτρια σε ολυμπιακούς:
«Ακόμη και ένα παιδί μπορεί να ασχοληθεί από μικρό με την ιππασία. Είναι ένα άθλημα που δεν είναι απαγορευτικό για κανένα. Στους μικρούς, το άλογο μαθαίνει τι σημαίνει ευθύνη, τι σημαίνει πειθαρχία, κοινωνικότητα, τους τραβάει το ενδιαφέρον. Η ιππασία επίσης είναι ιδιαίτερα ελκυστική για τις γυναίκες και μάλιστα η σχέση που αναπτύσσει μια γυναίκα με το άλογο σφυρηλατείτε από έντονα συναισθήματα αγάπης. Το άλογο είναι ένα ζώο που επιστρέφει την αγάπη που του δίνεις».
6) Μπορείς να μου πεις λίγα λόγια για τα άλογα; Πώς είναι η σχέση τους με τους ανθρώπους;

Η σχέση του αλόγου με τον άνθρωπο διατηρείται αμείωτη στο πέρασμα χιλιάδων χρόνων. Σήμερα μπορεί ο καθένας να έρθει σε επαφή με το άλογο και να νιώσει αυτή τη σχέση συντροφικότητας και αγάπης που έχει περάσει στο DNA τόσο του ανθρώπου όσο και του αλόγου.
Το άλογο, αυτό το τετράποδο ζώο με την εξαιρετική συναίσθηση και την απίστευτη εξυπνάδα, υπήρξε πιστός σύντροφος στις φλόγες των πολέμων αλλά και εξαιρετικός συνεργάτης στην ειρήνη.
Οι άνθρωποι όταν άφηναν τα ξίφη και τα όπλα, ξεπέζευαν από το άλογο και το ετοίμαζαν για να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους, ή για να εκμηδενίσουν τις αποστάσεις.
Η σχέση αυτή και το δέσιμο δεν έχει ξεφτίσει καθόλου στο πέρασμα του χρόνου.
7) Έχεις κατακτήσει κάποια διάκριση μέσω του αθλήματος είτε στην Κύπρο είτε στο εξωτερικό;

Δεν έχω πάρει μέρος σε διαγωνισμούς στο εξωτερικό, πάρα μόνο σε αγώνες που γίνονται στην φάρμα που κάνω τα μαθήματα μου.
8) Ποια είναι η ευχή και τα όνειρα σου για το μέλλον;

Μια ευχή για το μέλλον είναι να συνεχίσω να κάνω ιππασία και να μαθαίνω περισσότερα για τα αλόγα.
9) Τέλος, ποια είναι η συμβουλή σου σε εκείνους που θα ήθελαν να ασχοληθούν με την ιππασία;

Να δοκιμάσουν! Δεν έχουν κάτι να χάσουν! Μια φορά ζούμε και πρέπει να δοκιμάζουμε νέες εμπειρίες. Εάν μας αρέσει, το εφαρμόζουμε στην ζωή μας, εάν όχι, απλά δοκιμάζεις άλλο χόμπι.

Ευχαριστώ την Μαριλένα για την υπέροχη συνέντευξη που μου παραχώρησε και της εύχομαι ότι καλύτερο για το μέλλον!
Υ.Γ. Το άλογο που απεικονίζεται στις φωτογραφίες μαζί με την Μαριλένα είναι ο Diego που στα ισπανικά το όνομα του σημαίνει: »Ο μεγάλος θεός».