Μήπως ανήκεις σε εκείνη τη μερίδα ανθρώπων που μόλις φάει ή μετά από λίγη ώρα, εξακολουθεί να αισθάνεται πείνα και να γουργουρίζει ασταμάτητα η κοιλιά; Εάν ναι, τότε σημαίνει πώς σου έχει »ανοίξει» η όρεξη και ότι τα φαγητά/ποτά που καταναλώνεις δεν προσφέρουν στον οργανισμό σου, τις απαραίτητες θερμίδες για να ικανοποιήσουν τον κορεσμό.
Αυτό μπορεί να οφείλεται σε αρκετούς παράγοντες και εάν δεν σταματήσει η λιγούρα τότε μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία και σε άλλα προβλήματα υγείας.
Μετά από έρευνα σας μάζεψα μερικούς από τους λόγους, στους οποίους οφείλεται η ασταμάτητη πείνα και όρεξη για φαγητό:
1) Καταναλώνουμε αρκετή σόδα και αναψυκτικά
Μπορεί να έχουν γλυκιά γεύση και να νομίζουμε ότι έχουν πολλές θερμίδες έτσι ώστε να σταματήσει η πείνα μας, αλλά στην πραγματικότητα έχουν μηδαμινές. Έτσι ο εγκέφαλος, μας διεγείρει να φάμε περισσότερο για να πάρουμε τις αναμενόμενες θερμίδες.
2) Τρώμε σούπες και άλλα νερόβραστα φαγητά
Οι σούπες και άλλα νερόβραστα φαγητά χωνεύονται ταχύτερα από τα στερεά και καταστέλλουν τις ορμόνες που προάγουν χειρότερα την πείνα.
3) Η διατροφή μας περιέχει πολλούς υδατάνθρακες
Τα επεξεργασμένα τρόφιμα όπως τα πατατάκια, στερούνται ινών καθώς και βιταμίνες και ανόργανα άλατα. Επιπρόσθετα καταναλώνονται αρκετά γρήγορα και δεν ικανοποιούν την μακροχρόνια όρεξη.
4) Δεν τρώμε αρκετές ίνες
Το σώμα μας χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αφομοιώσει τις ίνες οι οποίες μας βοηθούν να μείνουμε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
5) Παχυσαρκία
Αρκετοί άνθρωποι βάζουν βάρος με το παραμικρό, με αποτέλεσμα να οδηγούνται στη παχυσαρκία. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε ορισμένα αντισώματα στο αίμα τα οποία, προστατεύουν προσωρινά την γκρελίνη, την ορμόνη της πείνας η οποία έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει τον εγκέφαλο μας, ο οποίος αυξάνει την όρεξη μας.
6) Φάρμακα
Μερικοί άνθρωποι μπορεί να υποφέρουν από κάποιες παθήσεις όπως ο διαβήτης και για να τις καταπολεμήσουν, παίρνουν κάποια φάρμακα τα οποία προκαλούν το »άνοιγμα» στο στομάχι και τα περιττά κιλά.
Σε αυτή την περίπτωση θα ήταν καλό να συμβουλευτείτε τον θεράπων γιατρό σας, ο οποίος μπορεί να σας δώσει άλλα φάρμακα τα οποία δεν θα προκαλούν αυτές τις παρενέργειες.