Health

Πώς να αντιμετωπίσετε την κατάθλιψη!

Ο κάθε άνθρωπος από την ημέρα που γεννιέται, καλείται να αντιμετωπίσει με θάρρος τις δυσκολίες και τις προκλήσεις της ζωής. Δυστυχώς ο καθένας από εμάς κουβαλά τον δικό του σταυρό χωρίς να γνωρίζουν οι άλλοι το τι μπορεί να βιώνει, να αντιμετωπίζει και να παλεύει.

Δυστυχώς ζούμε σε έναν κόσμο όπου μερικοί άνθρωποι νοιάζονται μονάχα για τον εαυτό τους και κρίνουν τους άλλους για το οτιδήποτε μπορεί να τους »ενοχλήσει». Οπότε εκείνη η μερίδα ανθρώπων που ακούει και ανέχεται όλες αυτές τις κριτικές, ζει ένα σωστό μαρτύριο με αποτέλεσμα να καταλήγει στη μοναξιά, το άγχος, την απόγνωση αλλά και την κατάθλιψη.

Η κατάθλιψη προκαλείται από πολλές και διάφορες καταστάσεις. Δεν είναι μόνο η κριτική των ανθρώπων που την προκαλεί (όπως ανέφερα και πιο πάνω) αλλά και από άλλα πιο σοβαρά πράγματα όπως στο να ακούσει κάποιο άτομο, μια δυσάρεστη είδηση ή να παλεύει κανείς με μια δύσκολη δοκιμασία.

Επίσης αυτή η περίπλοκη κατάσταση μπορεί να μας δώσει πολλά κακά, όπως ψυχικές και σωματικές αρρώστιες εάν δεν ελεγχθεί εγκαίρως. Τα σημάδια της, συνήθως αρχίζουν από την επιθυμία μας για απομόνωση από τον έξω κόσμο και να κλειστούμε εντελώς στον εαυτό μας. Στη συνέχεια ακολουθούν οι αϋπνίες, το άγχος, η στέρηση φαγητού, οι πονοκέφαλοι, η απόλυτη μοναξιά και άλλα συμπτώματα, πολύ χειρότερα τα οποία είναι ικανά να οδηγήσουν μερικούς ανθρώπους ακόμη και στον θάνατο…..

Πώς μπορούμε όμως να αντιμετωπίσουμε και να ξεφύγουμε από αυτή τη δύσκολη κατάσταση; Σίγουρα δεν είναι κάτι εύκολο…. Αλλά όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει και ο τρόπος!

1) Να είστε ψύχραιμοι

pexels-photo-313690

Όσο μπορείτε να είστε θαρραλέοι και ψύχραιμοι. Μην αφήσετε τη δύσκολη κατάσταση που ζείτε να σας καταβάλει. Κανείς δεν αμφισβήτησε ότι κουβαλάτε έναν σταυρό, αλλά ένα θα σας πω! Επιτρέπεται να πέσεις, αλλά επιβάλλεται να σηκωθείς!

Σε αυτό τον κόσμο δεν είστε μόνοι. Υπάρχουν πολύ άνθρωποι σαν εσάς που παλεύουν καθημερινά και στο τέλος της ημέρας βρήκαν την δύναμη και το κουράγιο να σηκωθούν και να νικήσουν τους φόβους, τις αμφιβολίες και όλα τα εμπόδια της ζωής. Θα τα καταφέρετε! Και μη χάσετε ποτέ μα ποτέ την πίστη σας!

2) Μιλήστε σε κάποιον δικό σας

pexels-photo-1181717

Ότι και να σας απασχολεί, ακόμη και αν οι άλλοι το θεωρούν ασήμαντο, συζητήστε το με κάποιον δικό σας ο οποίος θα είναι σε θέση να σας ακούσει, να σας συμβουλεύσει μα πάνω απ’ όλα να σας καταλάβει!

3) Ασχοληθείτε με κάτι το οποίο σας γεμίζει

pexels-photo-761963

Βγείτε έξω από το σπίτι και αρχίστε να δραστηριοποιήστε. Κάντε και ασχοληθείτε με πράγματα τα οποία σας ευχαριστούν. Ακόμα και εάν δεν θέλετε ή αν δεν νιώθετε έτοιμοι για την ώρα να βγείτε έξω στον κόσμο, προσπαθήστε στο σπίτι να περνάτε ευχάριστα την ώρα σας. Ακούστε μουσική ή διαβάστε ένα καλό βιβλίο.

4) Ξεκολλήστε από το παρελθόν

pexels-photo-707196

Ο χρόνος πίσω δεν γυρίζει και υπάρχει ένα ωραίο στιχάκι το οποίο λέει: »Άσε το χθες, ζήσε το σήμερα και ονειρέψου το αύριο!.» Αφήστε πίσω το παρελθόν και κρατήστε μόνο τα μαθήματα που σας έχει διδάξει και προσπαθήστε να μην επαναλάβετε τα λάθη του. Το να κατηγορείτε τον εαυτό σας, δεν είναι λύση και μόνο απελπισία μπορεί να φέρει.

5) Να είστε υπομονετικοί και αισιόδοξοι

pexels-photo-1236678

Η θετικότητα παίζει σημαντικό ρόλο στη ψυχολογία μας και καθορίζει αρκετά τον ανθρώπινο νου. Να είστε αισιόδοξοι και να ξέρετε ότι μετά τη μπόρα, έρχεται η λιακάδα και η γαλήνη.

»Ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται!».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s