Shipping

Ναυτιλία: Οι κύριες κατηγορίες μεταφοράς φορτίων στο θαλάσσιο εμπόριο!

Η ναυτιλία αποτελεί το πιο φθηνό, αποδοτικό, ασφαλές και φιλικό μέσο μεταφοράς προς το περιβάλλον και μεταφέρει πέρα του 80% του όγκου του παγκόσμιου εμπορίου.

Επιπρόσθετα ο ρόλος του παγκόσμιου εμπορίου διαμέσου της θάλασσας, είναι ιδιαίτερα σημαντικός διότι μειώνονται οι αποστάσεις που χρειάζονται τα πλοία για να μεταφέρουν τα διάφορα φορτία και αυξάνει το μέγεθος της αγοράς, συμβάλλοντας στην εξειδίκευση της.

Διαχρονικά το κόστος της μεταφοράς αγαθών μειώνεται συνεχώς και αυτό επιτυγχάνεται με τις οικονομίες κλίμακας καθώς αυξάνεται το μέγεθος των πλοίων και δεν υπάρχει dead freight (ανεκμετάλλευτος χώρος πάνω στο πλοίο).

Υπάρχουν πολλά είδη φορτίων και ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους, χτίζονται και τα ανάλογα πλοία για να τα μεταφέρουν με απόλυτη εξειδίκευση και ασφάλεια.

Επιπλέον στη ναυτιλία τα διάφορα φορτία κατηγοριοποιούνται και μεταφέρονται δια θαλάσσης ως εξής:

1) Liner Shipping

maerskline.57ab433e50082
foodlogistics.com

Σε αυτή την κατηγορία μεταφέρονται μικρά, ομοιογενή και γενικά τεμάχια φορτίων με τα Liner πλοία τα οποία ακολουθούν τακτικό δρομολόγιο σε προκαθορισμένο ναύλο και ημερομηνία. Επίσης μεταφέρουν φορτία υψηλής αξίας τα οποία είναι ευαίσθητα στον χρόνο και τα πλοία πάνε με ψηλές ταχύτητες.

Στο γενικό φορτίο (general cargo) υπάρχουν δύο υποκατηγορίες φορτίων. Το συμβατικό (loose cargo) που περιλαμβάνει: σάκους, κιβώτια, δέματα και βαρέλια και το μοναδοποιημένο (containers) που αποτελείται από παλέτες και εμπορευματοκιβώτια.

2) Bulk Shipping

6d8a856c073eb787b6bd335b176fbe48_xl
seatrade-maritime.com

Στο Bulk Shipping μεταφέρονται μεγάλα φορτία τα οποία είναι ικανά να γεμίσουν ένα πλοίο ή ένα χώρο του πλοίου. Πηγαίνει με το Tramp service (ευκαιριακό δρομολόγιο) όπου δεν ακολουθεί τακτικό δρομολόγιο ή ημερομηνία και τα πλοία πάνε όπου υπάρχει διαθέσιμο φορτίο, με χαμηλές ταχύτητες.

Τα φορτία στο Bulk Shipping χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Η πρώτη περιλαμβάνει τα dry bulk (ξηρά φορτία): σιδηρομετάλλευμα, άνθρακας, δημητριακά, βωξίτης, λιπάσματα και μικρότερα φορτία. Η δεύτερη είναι τα wet bulk (υγρά φορτία): αργό πετρέλαιο, προϊόντα πετρελαίου, χημικά, υγρό αέριο, φυτικά έλαια και κρασί.

3) Specialised Shipping

beluga_recognition_gottwald_cranes
commons.wikimedia.org

Μεταφέρονται μεγάλα και δύσκολα φορτία όπως αυτοκίνητα, δασικά προϊόντα, κατεψυγμένα προϊόντα, υγροποιημένο φυσικό αέριο και χημικά τα οποία χρειάζονται μια εξειδικευμένη και ασφαλή μεταφορά. Ακόμη τα φορτία ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους μπορούν να μεταφερθούν είτε με τα bulk είτε με τα liner πλοία.

Τέλος ο παράγοντας που καθορίζει για το πώς θα μεταφερθούν τα διάφορα φορτία στα ανάλογα πλοία είναι η συνάρτηση μεγέθους τεμαχίου (Parcel Size Distribution -which cargo goes to which ship).

Κατερίνα Χρίστου

Founder of

KC Art of Writing

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s