Shipping

Αυτοί είναι οι κυριότεροι παίκτες στη ναυτιλία!

Μια από τις κυριότερες βιομηχανίες της Κύπρου, αλλά και ολόκληρου του πλανήτη η οποία συμβάλλει όχι μόνο στην οικονομική ανάπτυξη αλλά και στην ευημερία μιας χώρας είναι η ναυτιλία.

Σύμφωνα με έρευνες του IMO (International Maritime Organization), η ναυτιλία αποτελεί το πιο εφικτό, φιλικό, ασφαλές μέσο προς το περιβάλλον και το κόστος μεταφοράς είναι εξαιρετικά χαμηλό. Μπορεί τα πλοία που μεταφέρουν πολλά φορτία όπως containers, dry and liquid bulk να πηγαίνουν με αργές ταχύτητες, ωστόσο το κόστος μεταφοράς είναι αρκετά χαμηλό και αποδοτικό (σε θέμα κόστους) διότι είναι φθηνότερο από τις σιδηροδρομικές και αερομεταφορές και από αλλά οδικά μέσα.

Επιπρόσθετα η ναυτιλία μεταφέρει πέραν του 80% του όγκου του παγκόσμιου εμπορίου και σκοπός της είναι να προσφέρει γρήγορη, φθηνή, εξειδικευμένη και ασφαλείς μεταφορά. Ωστόσο ποιοι είναι οι φορείς που συμβάλλουν στη ναυτιλιακή βιομηχανία;

Μετά από έρευνα διαμέσου του κλάδου σπουδών μου, που είναι τα ναυτιλιακά και τα χρηματοοικονομικά σας παρουσιάζω τους κυριότερους παίκτες της ναυτιλιακής βιομηχανίας:

1) Πλοιοκτήτες – Shipowners

untitled
ibtimes.co.uk

Είναι οι ιδιοκτήτες διάφορων ειδών πλοίων και προσφέρουν υπηρεσίες θαλάσσιων μεταφορών. Αποτελούν κυρίως εταιρείες οι οποίες κατέχουν ένα δικό τους στόλο από πλοία όπως tramp (ευκαιριακού δρομολογίου) και liner (τακτικού δρομολογίου).

2) Εταιρείες Πλοιοδιαχείρισης – Ship Managers

Marlow_Navigation_Ship_Management
iomsindia.com

Ανεξάρτητες εταιρείες οι οποίες αναλαμβάνουν τη διοίκηση και τη διαχείριση ενός πλοίου ενός άλλου πλοιοκτήτη για ένα συγκεκριμένο ποσό και προσφέρουν διάφορες υπηρεσίες όπως crew management, marine insurance. Στην Κύπρο οι ναυτιλιακές εταιρίες αποτελούνται κυρίως από αυτού του είδους (3rd party ship management).

3) Ναυλωτές – Charterers

pexels-photo-776615

Μπορεί να είναι ιδιοκτήτες φορτίου ή πλοιοκτήτες οι οποίοι αγοράζουν υπηρεσίες θαλάσσιων μεταφορών, ενοικιάζουν πλοία και πληρώνουν τη ναύλωση του πλοίου για ένα ταξίδι (voyage charter) ή για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (time or bareboat charter).

4) Ιδιοκτήτες φορτίου – Shippers

pexels-photo-753331

Είναι εκείνοι που έχουν δικό τους φορτίο ή είναι οι αποστολείς φορτίου οι οποίοι ενοικιάζουν χώρο πάνω στο πλοίο για να μεταφερθεί με ασφάλεια και αποδοτικά.

5) Μεσίτες – Ship brokers

pexels-photo-886465

Τα άτομα που φέρνουν σε επαφή τον πλοιοκτήτη με τον ναυλωτή για τη ναύλωση, αγορά και πώληση ενός πλοίου. Υπάρχουν ανεξάρτητοι μεσίτες ή και κάποιοι που μπορεί να δουλεύουν για τον πλοιοκτήτη ή τον ναυλωτή.

6) Πράκτορες – Agents

pexels-photo-630839

Ο πράκτορας είναι υπεύθυνος για να παρέχει όλα τα services για το πλοίο ενός πλοιοκτήτη καθώς αυτό βρίσκεται στο λιμάνι. Εργοδοτούνται από τις ναυτιλιακές εταιρείες και εξασφαλίζουν ότι οι βασικές προμήθειες, τα χαρτιά του πλοίου και οι μεταφορές πληρώματος οργανώνονται χωρίς καθυστέρηση με την αρχή λιμένων.

7) Ασφαλιστές – Insurers

pexels-photo-948887

Διάφοροι οργανισμοί που ασφαλίζουν και καλύπτουν κινδύνους έναντι θανάτου ή τραυματισμού μέλους του πληρώματος ή επιβατών, ζημιές και καταστροφές στο φορτίο, περιβαλλοντικά ατυχήματα. Υπάρχουν οργανισμοί όπως τα P&I (Protection and Indemnity) Clubs που δημιουργούνται από πλοιοκτήτες όπου ασφαλίζουν τις εταιρείες έναντι τρίτων. Ακόμη υπάρχει και το Hull & Machinery Insurance το οποίο καλύπτει ζημίες που μπορεί να προκύψουν στο σκαρί και τις μηχανές του πλοίου.

8) Νηογνώμονες – Classification Societies

certificados_grande_ue
bdmariners.org

Οι νηογνώμονες είναι οργανισμοί οι οποίοι αναπτύσσουν, θέτουν και εφαρμόζουν διάφορα πρότυπα και κανόνες ασφαλείας σχετικά για το σχεδιασμό, το χτίσιμο και τη συντήρηση των πλοίων. Κάνουν περιοδικούς ελέγχους κάθε 4-5 χρόνια για να πιστοποιήσουν εάν το πλοίο είναι αξιόπλοο (seaworthy) και να διατηρήσει τη κλάση του.

9) Ναυπηγοί – Shipbuilders

shipbuilding.2e16d0ba.fill-1600x900-c100
maritimeuk.org

Είναι τα άτομα που επιδιορθώνουν και κατασκευάζουν πλοία στα ναυπηγία (shipyards).

10) Τραπεζίτες – Bankers

pexels-photo-259027

Οι εταιρείες που επενδύουν στη ναυτιλία και παρέχουν δάνεια σε πλοιοκτήτες.

Υπάρχουν και άλλοι παίκτες στη ναυτιλία οι οποίοι συμβάλλουν με τον δικό τους τρόπο στη κίνηση και στην ανάπτυξη της βιομηχανίας αυτής.

Κατερίνα Χρίστου

Founder of KC Art of Writing

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s